Cel putin 2.000 de militari rusi au murit in confruntarile din estul Ucrainei in perioada martie 2014 - februarie 2015, arata un document secret dezvaluit aparent din eroare de o publicatie rusa, scrie revista Forbes, in editia electronica.

Intr-un articol intitulat "Cresterea bugetului pentru operatiuni militare in 2015", revista financiara rusa Delovaya Zhizn a dezvaluit, aparent dintr-o eroare, un document militar cu caracter secret intitulat "Compensatii alocate personalului militar care a participat la operatiuni in Ucraina in perioada 2014-2015".

La cateva ore dupa difuzarea articolului, documentul considerat secret a fost retras de cenzorii rusi. Controversatul document fusese deja fotografiat si preluat de cotidianul ucrainean Novi Region.

"Pana in februarie 2015, au fost platite compensatii la peste 2.000 de familii ale militarilor decedati si pentru 3.200 de militari care au suferit invaliditati permanente", precizeaza documentul militar rus, tradus de revista Forbes.

Din document rezulta ca armata rusa a platit cate 50.000 de dolari (trei milioane de ruble) familiilor celor 2.000 de militari decedati in estul Ucrainei si cate 25.000 de dolari (1,5 milioane de ruble) celor 3.200 de militari ramasi cu dizabilitati, scrie MEDIAFAX.

Rusia a respins permanent acuzatiile Kievului si Occidentului privind trimiterea de militari pentru a lupta in conflictul din estul Ucrainei. Presedintele Vladimir Putin a emis un decret prin care a stabilit ca datele despre militari decedati in operatiuni desfasurate pe timp de pace au caracter secret. Asociatiile ruse ale mamelor militarilor au fost catalogate de autoritati drept "agenti straini".

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.500 de morti, potrivit estimarilor organizatiilor internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.