Estonia anunta ca urmeaza sa construiasca un gard la frontiera de est, cu Rusia, pentru a-si consolida securitatea si a proteja zona Schengen, de libera circulatie in Uniunea Europeana (UE), relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) in pagina electronica.

Lucrarile de constructie urmeaza sa inceapa in 2018 si sa fie finalizate in 2019, a declarat joi, pentru AFP, Toomas Viks, un purtator de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne.

Informatii culese zi si noapte cu ajutorul instalatiei pot "fi folosite ca probe in cazuri de infractionalitate transfrontaliera, fie ca este vorba despre trecerea ilegala a frontierei, contrabanda (sau) trafic de fiinte umane", a adaugat Viks.

Potrivit granicerilor estoni, acest gard urmeaza sa aiba 2,5 metri inaltime si va proteja aproape 110 kilometri de frontiera. Autoritatile estone fac acest anunt in contextul tensiunilor din regiune provocate de conflictul armat din estul Ucrainei.

Statele baltice Estonia, Letonia si Lituania, trei foste republici sovietice, au fost afectate de actiunile Rusiei in regiunea ucraineana Donbas (est), unde insurgenti separatisti prorusi lupta impotriva fortelor nationale ucrainene din aprilie 2014. Moscova, acuzata de Kiev si Occident ca-i sustine pe separatisti cu oameni si armament, neaga aceste acuzatii, scrie MEDIAFAX.

Peste 6.800 de oameni au fost ucisi de la izbucnirea conflictului armat in estul Ucrainei, in aprilie, dupa ce Rusia a anexat Crimeea, in urma indepartarii de la putere a fostului presedinte prorus Viktor Ianukovici prin proteste sangeroase de strada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.