Uniunea Europeana lucreaza la un acord politic care va crea conditiile pentru viitoare contracte in domeniul energiei cu Iranul, au declarat joi doua persoane apropiate situatiei, transmite Bloomberg.

Acordul ar putea fi semnat cel mai devreme in luna noiembrie, au spus sursele, care au precizat ca acest lucru va fi posibil dupa intrarea in vigoare a acordului in domeniul nuclear convenit in iulie de Iran cu puterile occidentale. Europa cauta noi furnizori de energie pentru reducerea dependentei de importurile din Rusia, care asigura 27% din gazele consumate in regiune, scrie MEDIAFAX.

Intr-un document al Comisiei Europene din 2014 se arata ca state precum Iranul pot contribui la atingerea acestui obiectiv.

Acordul va acoperi cinci domenii, respectiv contracte in domeniul petrolului si gazelor, energia regenerabila si eficienta energetica, pietele electricitatii, infrastructura energetica si investitiile directe in industria energetica a Iranului, au aratat sursele.

La Teheran, purtatorul de cuvant al Guvernului si cel al Ministerului Petrolului nu au putut fi contactati. Comisia Europeana a explicat ca „va analiza toate oportunitatile de colaborare bilaterala, inclusiv in domeniul energiei, dupa intrarea in vigoare a acordului nuclear”. Deocamdata, Comisia se concentreaza pe pregatirea lansarii dialogului in sectorul energiei cu Iranul. UE a interzis importurile de petrol iranian in 2012 si a limitat proiectele energetice in Iran, pentru a convinge Guvernul de la Teheran sa permita inspectii mai ample ale programului nuclear al tarii.

Inainte de sanctiuni, importurile UE de petrol iranian reprezentau 6% din total.

Iranul a ajuns luna trecuta la un acord cu Statele Unite si alte cinci puteri occidentale, care prevede restrangerea programului nuclear al tarii, in schimbul restrangerii sanctiunilor. Congresul SUA trebuie sa voteze acordul pana pe 17 septembrie.

Comisarul UE pentru Energie si Clima, Miguel Arias Canete, urmeaza sa se intalneasca la Bruxelles cu oficiali europeni din sectorul petrolului si gazelor, saptamana viitoare. In luna septembrie, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Federica Mogherini, se va intalni cu oficiali iraniani la adunarea generala a ONU de la New York, iar discutiile vor include si tema energiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.