Presedintele american Barack Obama a sunat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, cu care a discutat la telefon despre recenta intensificare a violentelor in estul Ucrainei si despe criza imigrantilor, anunta Casa Alba, relateaza postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) in pagina electronica.

Obama si Merkel au discutat dupa ce militari ucrainei si separatisti prorusi s-au intalnit la Minsk si au cazut de acord sa incerce din nou sa puna capat confruntarilor armate, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE).

Seful statului american a felicitat-o de asemenea pe Merkel pentru leadershipul in criza din Europa, in special pentru decizia recenta de a usura povara in state de la frontiera UE prin primirea de refugiati sirieni.

Europa se confrunta cea mai grava a imigrantilor - in urma unui aflux de refugiati si imigranti din fata unor conflicte si saraciei din Orientul Mijlociu, Africa si Asia - de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial incoace. De asemenea, Obama a anuntat ca Ucraina a inregistrat progrese in implementarea obligatiilor pe care si le-a asumat prin intelegerile de la Minsk si a reiterat faptul ca este necesar ca si Rusia sa faca acelasi lucru, a anuntat Casa Alba miercuri seara tarziu intr-un comunicat.

Violentele recente au avut loc in urma intensificarii atacurilor fortelor ruse si separatiste proruse dincolo de linia de contact instituita prin intelegerile de la Minsk, subliniaza Casa Alba in comunicat.

Un reprezentant al OSCE in "Grupul de contact", Martin Sajdik, a anuntat anterior, miercuri, ca partile implicate in conflict au convenit sa implementeze un armistitiu incepand de marti - prima zi de scoala in Ucraina. Acordul a fost obtinut intr-o reuniune a Grupului - din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, separatistilor prorusi din Donbas (est) si Kievului - la Minsk, capitala Belarusului, scrie MEDIAFAX.

OSCE si-a exprimat ingrijorarea fata de o intensificare recenta a violentelor in regiunea Donbas, unde confruntarile armate au continuat si s-au soldat cu victime aproape zilnic, dupa intrarea in vigoare a unui armistitiu, in februarie.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Armistitiul este un element-cheie in cadrul planului de pace de la Minsk, negociat in urma cu peste sase luni, a declarat Sajdik, subliniind ca acesta prevede, intre altele, retragerea armamentului greu si denuntand o nerespectare a angajamentelor in acest sens.

Denis Pusilin, un lider rebel prorus, a declarat, dupa negocieri, ca a observat progrese in redactarea unui document care sa reglementeze retragerea armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.