Barbatul care a incercat sa deschida focul la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris vineri seara, dar care a fost imobilizat de pasageri, a fost identificat sambata de politie ca fiind Ayoub El-Khazzani, un marocan in varsta de 26 de ani, potrivit unui oficial, relateaza AP online.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a declarat anterior, sambata, ca autoritatile spaniole au alertat serviciile franceze de informatii in legatura cu El-Khazzani, in februarie 2014, pe care l-au prezentat ca "facand parte dintr-o miscare islamista radicala", iar francezii i-au introdus numele pe o lista de supraveghere.

El-Khazzani a fost identificat cu ajutorul amprentelor digitale, a precizat acest oficial apropiat de ancheta, care a insistat sa nu fie identificat, avand in vedere ca investigatiile sunt in curs. Aceeasi sursa a declarat ca francezii l-au depistat pe El-Khazzani la Berlin, pe 10 mai, in timp ce se indrepta catre Turcia, si i-au informat pe colegii lor spanioli. Spaniolii le-au raspuns pe 21 mai, anuntand ca tanarul nu mai locuia in Spania, ci in Belgia, potrivit oficialului francez.

Exista o dicrepanta intre versiunile oficialilor francezi si spanioli, noteaza AP. Un functionar care are legaturi cu unitatea antiterorista spaniola a declarat ca suspectul a trait in Spania pana in 2014, dupa care s-a mutat in Franta, apoi a calatorit in Siria, iar ulterior s-a intors in Franta. Cazeneuve a declarat ca El-Khazzani a locuit in Belgia in 2015 si nu a mentionat ca acesta ar fi fost rezident in Franta.

Tot sambata seara, anterior, presedintele american Barack Obama i-a sunat pe Spencer Stone, din cadrul Fortelor americane aeriene (USAF), Aleksander Skarlatos, un specialist din cadrul Garzii Nationale, si pe Anthony Sadler pentru a-i felicita pentru curajul lor si modul rapid in care actionat la bordul trenului, scrie MEDIAFAX.

Obama si-a exprimat recunostinta fata de faptele eroice ale celor trei, care au prevenit o tragedie, a declarat Eric Schultz, adjunctul secretarului principal de presa al presedintiei. Seful statului american i-a urat lui Stone o insanatosire grabnica si i-a transmis cat de mandri sunt americanii de curajul lor extraordinar.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Spencer Stone, laudat ca un erou american pentru rolul pe care l-a jucat in imobilizarea atacatorului, in tren, a fost externat sambata seara de la spitalul din Lille in care a primit ingrijiri pentru o rana la mana. El a iesit din spital, a salutat publicul cu mana si a intrat intr-un vehicul cu numar de corp dplomatic. Era neclar imediat incotro se indrepta. Stone, din cadrul USAF, a fost felicitat pentru ca a ajutat un pasager, cu dubla cetatenie franceza si americana, ranit prin impuscare. Pasagerul, un profesor care locuieste in zona pariziana, a fost internat la alt spital din Lille.

Presedintele francez Francois Hollande a anuntat, citat intr-un comunicat, ca l-a sunat pe Obama pentru a-i multumi pentru "comportamentul exemplar al cetatenilor americani care au dejucat un atac extrem de grav".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.