Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat vineri trupelor sale sa intre "in stare de razboi", Phenianul avertizand cu privire la operatiuni militare, la o zi dupa un schimb de focuri peste granita intercoreeana, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Agentia de presa oficiala KCNA a relatat vineri ca liderul nord-coreean a ordonat, in cadrul unei reuniuni militare de urgenta, ca trupele sale sa "intre in stare de razboi" si sa fie pregatite pentru orice operatiuni militare incepand de vineri, de la ora 17.00 (10.30, ora Romaniei). Potrivit sursei citate, "comandantii militari au fost mobilizati de urgenta pentru operatiuni de atacare a unitatilor de razboi psihologic sud-coreene, daca Sudul nu inceteaza sa le foloseasca".

Seulul a anuntat joi ca armata nord-coreeana a lansat rachete peste zona demilitarizata, dupa amenintari privind atacarea megafoanelor de la frontiera sud-coreeana care, dupa o pauza de 11 ani, au reinceput sa difuzeze mesaje de propaganda impotriva Phenianului.

Coreea de Nord, care neaga ca a deschis focul spre sud, a informat ulterior ca obuze sud-coreene au aterizat langa patru posturi militare, fara a provoca raniti. De asemenea, nicio persoana nu a fost ranita in sud, dar sute de oameni au fost evacuati din orase de frontiera, scrie MEDIAFAX.

Difuzarea propagandei impotriva Phenianului a reinceput dupa ce Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord ca a amplasat mine de teren care au ranit grav doi soldati sud-coreeni la inceputul lunii.

Regimul autoritar nord-coreean, care si-a reluat de asemenea difuzarea de mesaje propagandistice, este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de Kim Jong-un, a carui familie se afla la putere din 1948, cand a infiintat Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat intai un proiectil, cel mai probabil cu o arma antiaeriana, care a aterizat intr-un oras de frontiera sud-coreean, a precizat Seulul. Dupa aproximativ 20 de minute, alte cateva proiectile au cazut in partea sudica a zonei demilitarizate dintre cele doua Corei. Armata sud-coreeana a raspuns lansand zeci de proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeana a avertizat ulterior ca va intreprinde noi actiuni militare daca Seulul nu isi retrage megafoanele in 48 de ore.

Armata sud-coreeana a avertizat vineri ca Phenianul trebuie sa se abtina de la "actiuni pripite", in caz contrar risca o pedeapsa puternica, potrivit agentiei de presa sud-coreene Yonhap.

Coreea de Sud a ridicat nivelul de pregatire a armatei la maximum, iar purtatorul de cuvant al Sefilor de Stat Major Jeon Ha-kyu a declarat ca Seulul este pregatit sa respinga orice provocare. Oficiali din domeniul apararii au precizat ca Seulul va continua difuzarea mesajelor de propaganda in pofida amenintarilor.

Schimbul de focuri a avut loc in contextul unui alt eveniment care provoaca tensiuni intre cele doua Corei. Zeci de mii de soldati sud-coreeni si americani au demarat luni un exercitiu militar la scara larga, in cursul caruia simuleaza un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o "declaratie de razboi" si a amenintat cu o reactie militara puternica.

Citeste si:
Ucraina: Washingtonul denunță „crime de război sistemice”. Au fost...
Ucraina: Washingtonul denunță...

Exercitiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apararii a precizat ca va dura pana la 28 august, este in mare parte simulat pe computer, dar tot implica participarea a 50.000 de soldati sud-coreeni si a 3.000 de militari americani. Manevrele simuleaza o invazie la scara larga din partea Coreei de Nord, iar Seulul si Washingtonul insista ca sunt pur defensive.

Phenianul considera insa Ulchi Freedom si alte exercitii anuale americano-coreene drept provocatoare si a amenintat cu "cea mai puternica reactie militara", daca manevrele de anul acesta nu vor fi anulate. "Astfel de exercitii militare la scara larga sunt aproape o declaratie de razboi", a afirmat saptamana trecuta Comitetul pentru Reunificarea pasnica a Coreei.

La Washington, John Kirby, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a declarat ca Statele Unite sunt ingrijorate de atacul lansat de Coreea de Nord asupra Coreei de Sud si monitorizeaza atent situatia.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.