Presedintele egiptean Abdel Fatah el-Sisi a ratificat duminica o lege antiterorista care prevede amenzi foarte mari pentru jurnalistii care publica informatii ce contrazic comunicatele oficiale in cazul unor atentate, relateaza AFP in pagina electronica.

La o zi de la asasinarea pe 29 iunie a procurorului general Hisham Barakat intr-un atentat spectaculos, inca nerevendicata, el-Sisi a promis o legislatie mai dura "in lupta impotriva terorismului". Acest atentat a fost urmat, pe 1 iulie, de o serie de atacuri jihadiste de mare amploare impotriva militarilor, in Peninsula Sinai, iar armata s-a infuriat din cauza felului in care presa a ascris despre aceste atacuri.

Armata a anuntat un bilant de 21 de militari omorati in aceste violente, insa presa a publicat bilanturi mult mai mari, citand oficiali din domeniu securitatii.

Legea controversata, publicata in jurnalul oficial, introduce o amenda de la 200.000 la 500.000 de lire egiptene (intre 23.000 si 58.000 de euro) pentru orice persoana care difuzeaza sau publica informatii "false" despre atentate si operatiuni impotriva combatantilor islamisti. Criticii legii apreciaza ca amenzile ar putea obliga micile publicatii sa inchida si sa descurajeze alte publicatii sa lucreze in mod independent.

Guvernul prevedea initial o pedeapsa de cel putin doi ani de inchisoare. Insa a renuntat din cauza protestelor jurnalistilor. In schimb a fost adaugata o prevedere care autorizeaza tribunalele sa "impiedice persoanele condamnate sa-si exercite meseria intr-o perioada care nu poate depasi un an, in cazul in care infractiunea incalca principiile profesiei". Meseria de jurnalist nu este mentionata in mod expres.

Aceasta lege alimenteaza temeri potrivit carora jurnalisti ajung in tribunale din cauza muncii lor.

Trei jurnalisti de la postul Al-Jazeera, cu sediul in Qatar, au fost condamnati in prima instanta in 2014 la pedepse de pana la zece ani de inchisoare pentru ca au "defaimat" tara si au sustinut miscarea Fratii Musulmani, a fostului presedinte islamist Mohamed Morsi, destituit de catre armata in 2013. Ei au obtinut sa fie judecati din nou. Verdictul este asteptat la sfarsitul lunii.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Potrivit unor reprezentati ai Guvernului, pentru ca un jurnalist sa fie condamnat in baza noii legi, textul cere sa fie demonstrata intentia de a difuza informatii false, scrie MEDIAFAX.

Legea prevede, de asemenea, pedeapsa cu moartea pentru persoane gasite vinovate ca au creat, condus sau finantat o organizatie "terorista" si pedeapsa cu inchisoarea pentru cele gasite vinovate de promovarea terorismului.

De la destituirea lui Morsi, grupari jihadiste si-au multiplicat atentatele vizand forte de securitate.

Sute de politisti si militari au fost ucisi in atacuri, iar peste 1.400 de persoane, majoritatea sustinatori ai fostului presedinte islamist, au fost ucise in reprimarea unor manifestatii ale opozitiei islamiste. Zeci de mii de alte persoane au fost arestate, dintre care cateva sute au fost condamnate la moarte in procese in masa expeditive, catalogate de catre ONU "fara precedent in istoria recenta" a lumii.

Citeste si:
Orban a transmis un mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei
Orban, mesaj de Ziua Mondială...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.