Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) a folosit programul de colectare a metadatelor telefonice interne pentru a cauta agenti operativi ai Guvernului Iranului si unor "organizatii teroriste asociate" - si nu doar ai Al-Qaida si filialelor ei -, arata un document oficial.

New York Times (NYT) scrie in editia online de miercuri ca documentul, pe care afirma ca l-a obtinut in baza legii accesului la informatii publice, arata ca un ordin emis in februarie 2010 de Tribunalului secret pentru supravegherea informatiilor straine (FISA) pentru acest program lista companiile AT&T si Sprint ca implicate in el. Un ordin al Tribunalului, dezvaluit in 2013, viza doar o filiala Verizon.

Includerea Iranului si a gruparilor sale teroriste aliate - cel mai probabil gruparea siita libaneza Hezbollah - si confirmarea numelor altor companii participante ofera publicului noi detalii care sa-i permita sa inteleaga fostul program secret, subliniaza NYT. Administratia Bush a creat programul cu scopul de a gasi celule teroriste ascunse pe teritoriul american, dupa atacurile din 11 septembrie 2001, iar oficiali guvernamentali l-au justificat prezentand ca exemplu Al-Qaida, scrie MEDIAFAX.

NYT face aceste dezvaluiri in contextul unor dezbateri atat asupra acordului privind anularea sanctiunilor impuse Iranului in schimbul limitarii de catre Teheran a programului sau nuclear, cat si asupra spionarii - inclusiv a americanilor - de catre NSA si rolului companiilor americane in aceste programe de spionaj.

Congresul a adoptat, in iunie, o lege prin care interzice colectarea sistematica a inregistrarilor telefonice pe teritoriul Statelor Unite incepand din noiembrie si prin care creeaza in loc un program de analizare a legaturilor dintre apelanti, in cautarea unor suspecti de terorism, fara ca Guvernul sa pastreze datele colectate.

Documentul care dezvaluie noi informatii despre program este o scrisoare, din august 2010, trimisa de catre Departamentul Justitiei judecatorului John Bates, la acea vreme presedintele Tribunalului secret precizeaza ziarul. Scrisoarea a fost inclusa in cele 350 de pagini de rapoarte intocmite de catre inspectorul general pentru NSA despre program, pe care Guvernul l-a furnizat The New York Times marti dupa-amiaza in urma unui proces in baza Legii libertatii informatiilor (Freedom of Information Act).

Citeste si:
Află informații de care ai nevoie dacă dorești să apelezi la un...
Află informații de care ai...

Scrisoarea - care-l alerta pe judecatorul Bates in legatura cu un incident in care o reglementare impusa de Tribunal in cadrul programului a fost incalcata - continea informatii pe care Guvernul le cenzureaza de obicei atunci cand declasifica asemenea documente, si anume numele intreg al ordinului Tribunalului cu privire la programul in vigoare la vremea respectiva, care includea o lista pe care figura Iranul si numele companiilor. Publicarea scrisorii fara sa fie cenzurata a fost, aparent, o greseala.

NSA nu a raspuns unei solicitari din partea ziarului in acest sens, precizeaza NYT.

Dupa ce au laudat programul de supraveghere in masa ca esential in prevenirea unor atacuri teroriste, oficiali din cadrul Agentiei spun acum ca acesta nu a contribuit la dejucarea niciunui atac terorist, dar sustin in continuare ca este un instrument de ancheta folositor.

Citeste si:
Cum sa te protejezi in online: 5 sfaturi de la Edward Snowden
Cum sa-ti protejezi...

Programul a fost dezvaluit in iunie 2013, dupa ce Edward J. Snowden, un fost consilier NSA si CIA, a dezvaluit numeroase documente clasificate apartinand Agentiei. Primul astfel de document, dezvaluit in 2013, a fost un ordin prin care Tribunalul secret dispunea ca o filiala Verizon sa predea toate inregistrarile apelurilor clientilor ei.

In pofida faptului ca administratia Obama a declasificat existenta programului de colectare a datelor telefonice in masa, ea a refuzat sa confirme ce alte companii de telefonie au participat la el.

Scrisoarea nu clarifica cat de des a folosit NSA programul sa caute agenti ai Iranului sau ai unor organizatii teroriste cu legaturi cu Teheranul, precizeaza NYT, subliniind insa ca scrisoarea Deartamentului Justitiei confirma ca atat AT&T, cat si Sprint, au particiat la program.

Documentul contine de asemenea o "surpriza", comenteaza NYT, care precizeaza ca pe lista, in afara de filiale ale Verizon Communications, apare Verizon Wireless, la vremea respectiva aflata intr-un parteneriat cu firma britanica Vodafone.

Citeste si:
Un aliat al Rusiei spune că nu va susține Moscova în războiul din...
Un aliat al Rusiei spune că...

Includerea Verizon Wireless pe lista este surprinzatoare, subliniaza ziarul american, in contextul in care The Wall Street Journal (WSJ) scria in iunie 2013 ca Verizon Wireless si T-Mobile nu au luat parte la program deoarece actiunile lor ar fi fost detinute, in parte, de straini. In 2014, The Journal, The Washington Post (WP) si NYT au scris, citand oficiali din domeniul informatiilor, ca, din motive tehnice, programul viza in principal inregistrari ale convorbirilor in telefonia fixa.

Insa nu este clar daca inluderea Verizon Wireless in ordinul Tribunalului inseamna ca firma preda inregistrari ale clientilor, scrie NYT, care citeaza un purtator de cuvant al companiei afirmand ca nu are permisiunea sa confirme sau infirme informatiile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.