Militanti din cadrul gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) au eliberat marti 22 de crestini pe care-i tineau in captivitate din februarie, in urma medierii unor lideri tribali, potrivit unor activisti, relateaza AP in pagina electronica.

Cele 22 de persoane fac parte dintre cei 220 de crestini asirieni rapiti in februarie de catre SI, dupa ce gruparea a cucerit mai multe zone rurale de pe malul sudic al raului Khabur, in provincia Hassakeh, in nord-estul Siriei. De atunci, doar cativa oameni au fost eliberati. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie, lideri tribali au mediat eliberarea celor 22 de crestini, precizand ca s-au platit anumite sume de bani gruparii teroriste.

Reteaua Asiriana pentru Drepturile Omului (AHRN) a anuntat ca 14 dintre persoanele eliberate sunt femei. Ostaticii eliberati au fost condussi la Biserica Sfanta Maria din orasul Hassakeh, a precizat Reteaua. Aceasta a postat pe pagina sa de Facebook imagini in care apar indeosebi femei si barbati in varsta, unii in lacrimi, in timp ce erau intampinati de un preot.

Federatia Asiriana din Suedia (AFS), care a urmarit cazul, a anuntat ca dupa eliberarea de marti, numarul fostilor ostatici crestini a ajuns la 45.

Statul Islamic a rapit saptamana trecuta aproximativ 60 de crestini din orasul sirian Qaryatain (centru), la cateva ore dupa ce a cucerit localitatea. Aproape jumatate dintre ostatici au fost eliberati ulterior, dar soarta celorlalti ramane necunoscuta. Crestinii reprezentau aproximativ 10% din populatia Siriei dinainte de razboi, de aproximativ 23 de milioane de persoane.

In paralel, o factiune islamica dura din Siria si-a exprimat sustinerea fata de planul turco-american de instituire a unei zone de interdictie pentru SI in nordul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia, scrie MEDIAFAX. Insa gruparea Aharar al-Sham nu a mentionat Statele Unite in acest comunicat, vorbind doar despre dorinta Turciei de a institui o zona de interdictie a SI. Insa comunicatul sugereaza ca factiunea aultraconservatoare cauta sa devina un actor-cheie pe teren, intr-un efort de infiintare a unei astfel de zone. Gruparea a apreciat ca aceasta zona ar servi interesele poporului sirian si ar fi "vitala" pentru protejarea civililor si revenirea refugiatilor in tara.

Citeste si:
Austria urmează să introducă închisoarea pe viață pentru faptele de...
Austria urmează să introducă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.