Angajati ai Agentiei americane pentru protectia mediului (EPA) au deversat in mod accidental peste 11 milioane de litri de desuri lichide toxice de la o fosta mina de aur, intr-un rau din Colorado (vest), care au colorat apa in portocaliu, relateaza AFP in pagina electronica.

Incidentul a avut loc miercuri, pe 5 august, cand angajati EPA care incercau sa dreneze si sa trateze apa de la mina abandonata Gold King, langa Silverton, au provocat accidentul si au aruncat amestecul toxic - care contine metale grele, inclusiv plumb, si arsenic - intr-un afluent al raului Animas, la randul sau afluent al raului San Huan, care se varsa in fluviul Colorado.

EPA si-a triplat prima estimare a volumului de lichid poluant pe care l-a deversat, de la un milion de galoane (aproximativ 3,8 milioane de litri), cat a anuntat initial, la aproximativ trei milioane de galoane.

Poluarea a devenit foarte vizibila dupa ce apele raului au devenit portocalii pana in statul Utah, potrivit editiei de marti a cotidianlui american USA Today. Autoritatile le-au oferit riveranilor kituri de testare a calitatii apei din puturi. Circulatia cu orice ambarcatiune pe Animas a fost interzisa, ca masura de precautie, iar in orasul Durango, cu aproximativ 17.500 de locuitori, si in statele Colorado si New Mexico s-au declarat situatii de urgenta, in vederea deblocarii unor fonduri si mijloace pentru interventii.

Pe de alta parte, oficiali tribali navajo au declarat o situatie de urgenta, in contextul in care apa contaminata inainta rapid catre Lacul Powell, una dintre principalele surse de apa din Sud-Vestul american, relateaza Associated Press.

Oficiali din New Mexico si Utah au avertizat ca poluarea urma sa treaca de teritoriul triburilor navajo si sa se indrepte catre Montezuma Creek, langa orasul Bluff, o destinatie turistica. Autoritatile din Colorado au anuntat luni ca nu existau raportari initiale despre un impact asupra faunei statului, la cinci zile de la accident. Pestii sunt sensibili la schimbarile in calitatea apei.

De asemenea, ferme de pe vaile raurilor Animas si San Juan, in New Mexico, au ramas fara apa pentru irigat culturile.

Guvernatorul statului Colorado John Hickenlooper a declarat luni zona calamitata, deblocand 500.000 de dolari pentru a oferi asistenta unor afaceri si orase afectate de deversare, iar guvernatoarea statului New Mexico Susana Martinez a declarat situatie de urgenta din acelasi motiv.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.