Doi cosmonauti de pe Statia Spatiala Internationala (ISS) au finalizat cu succes o misiune pe orbita, luni, in cadrul careia au curatat hublourile avanpostului spatial, aflat la o altitudine de 400 de kilometri, informeaza Reuters.

Comandantul statiei Ghenadi Padalka si inginerul de zbor Mihail Kornienko au inchis trapa de etanseizare a modulului Pirs de pe ISS, la ora 19.51 GMT (22.51, ora Romaniei), completand astfel o iesire pe orbita care a durat sase ore, in timpul careia au instalat o serie de echipamente noi si au realizat sarcini de mentenanta.

Cosmonautii rusi si-au incheiat misiunea cu 30 de minute mai devreme decat era programat, deoarece au finalizat mult mai repede prima etapa a misiunii, ce a constat in instalarea unor echipamente speciale care vor usura viitoarele manevre ale astronautilor ce vor fi efectuate in afara ISS.

Apoi, cei doi astronauti au efectuat activitati de mentenanta si au verificat diverse experimente stiintifice, au fotografiat segmentul rusesc al ISS si au curatat hublourile statiei, pentru a indeparta de pe acestea stratul fin de particule de fum, ce provine de la navele spatiale care s-au conectat la statie de-a lungul ultimilor ani.

Succesul acestei misiuni va ridica moralul angajatilor din sectorul spatial din Rusia, profund afectat de mai multe esecuri suferite in ultimele luni.

O racheta purtatoare din clasa Proton-M s-a dezintegrat deasupra Siberiei la cateva minute dupa decolare in luna mai. Cu cateva saptamani inainte, mai multe probleme tehnice au obligat Rusia sa abandoneze pe orbita un vehicul spatial - valorand 51 milioane de dolari -, care fusese lansat intr-o misiune de aprovizionare a ISS si care s-a dezintegrat apoi la reintrarea in atmosfera.

Misiunea de luni a reprezentat cea de-a patra iesire pe orbita pentru astronautii de pe ISS in acest an si, totodata, cea de-a zecea pentru Ghenadi Padalka, cosmonautul care a petrecut cel mai mult timp in spatiu. De asemenea, a fost cea de-a doua iesire orbitala pentru Mihail Kornienko.

In timp ce cosmonautii rusi se aflau in afara statiei, colegii lor ramasi la bordul avanspostului orbital au mancat luni, pentru prima data in istorie, frunze de salata cultivate in spatiu, in cadrul unui experiment derulat pe ISS in vederea viitoarelor misiuni spatiale indelungate.

Citeste si:
Experiment de responsabilitate socială
Experiment de...

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune. ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.