Vicepresedintele Jobbik, Szávay István, a declarat, la Tabara EMI de la Gheorgheni, ca unirea Romaniei cu Republica Moldova intr-un viitor apropiat ar trebui sa creeze premisele federalizarii statului roman, insemnand si "o oportunitate" pentru o mai buna reprezentare a maghiarilor la nivel regional

"Sunt sigur ca peste cinci, zece, 15 ani Romania se va uni cu Moldova (n.r. - Republica Moldova), toate semnele si procesele indica acest lucru. Multi spun ca este un pericol pentru populatia maghiara de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea in Parlamentul de la Bucuresti, dar asta este o alta tema. Noi credem ca ascunde o posibilitate, diplomatia maghiara si politica nationala trebuie sa fie pregatite pentru aceasta mare unire, care trebuie sa duca la o federalizare de un anumit nivel a Romaniei. Nu cred ca Romania se va uni cu Moldova astfel incat structura statului sa nu fie afectata. Iar aceasta poate fi o oportunitate, nu inseamna ca va fi egala cu o autonomie sau cu autodeterminarea, dar va fi mai usor ca maghiarii sa fie mai bine reprezentati cel putin la nivel regional”, a declarat, vineri, vicepresedintele partidului radical Jobbik, Szávay István, la Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak - EMI), desfasurata la Gheorgheni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La dezbaterea avand ca tema "Oportunitatile si sansele de supravietuire ale maghiarilor intr-o Europa in schimbare" a participat si presedintele Jobbik, Vona Gábor, care a anuntat, inca din debutul discursului sau, ca va "lasa stacheta mai jos” in privinta declaratiilor, pentru ca "si asa Jobbik este catalogat ca partid extremist si asociat cu Noua Dreapta".

Cei doi invitati au abordat, intre altele, subiecte legate de politica nationala a Ungariei si problemele cu care se confrunta, in prezent, Uniunea Europeana - de natura economica, problema Greciei, a Ucrainei, si cea a imigrantilor -, afirmand ca aceasta "nu are solutii” pentru rezolvarea lor.

Szávay István a facut, de asemenea, o analiza a alegerilor parlamentare din Ungaria din 2014 si previziuni pentru cele care vor avea loc in 2018, cand Jobbik - in prezent al doilea cel mai puternic partid in Ungaria - doreste sa ajunga la guvernare. Vicepresedintele partidului de extrema dreapta "Miscarea pentru o Ungarie mai Buna" - Jobbik), declarat in martie anul trecut pentru un an, persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, a multumit celor care l-au sustinut pe durata interdictiei. In cazul acestuia, dar si al altor trei cetateni ungari, Ministerul Afacerilor Interne a interzis patrunderea in tara pe o perioadia de un an, afirmand ca "exista indicii temeinice ca fac parte din structuri implicate in activitati de natura nationalist-extremista ce constituie riscuri la adresa ordinii publice si a securitatii nationale a Romaniei”.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdélyi Magyar Ifjak – EMI), ajunsa la a XI-a editie, a inceput, miercuri, la Gheorgheni, in judetul Harghita, si se va incheia duminica.

Aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea tineri maghiari din Transilvania, din Ungaria, dar si din Ucraina, Slovacia, Croatia si Serbia participa la dezbaterile organizate zilnic in cele cinci corturi ridicate in campusul taberei.

"Avem si un tanar care a venit tocmai din Brazilia - este ungur si locuieste in Brazilia - si care a vrut sa vada cum traiesc secuii la ei acasa. Programul taberei EMI este foarte bogat, sunt organizate aproximativ 30 de dezbateri zilnic si, in plus, avem programe culturale, programe interactive, cursuri de tir cu arcul, plimbari calare si cu trasura, degustari de vinuri, iar in fiecare seara avem concerte, la care participa constant in jur de 3.000 de persoane", a spus Sorbán Attila Örs, presedintele Asociatiei "Tineretul Maghiar din Ardeal”.

Citeste si:
Jobbik: Trebuie construit un gard pe toata lungimea frontierei...
Jobbik: Trebuie construit un...

Potrivit organizatorilor, motto-ul taberei EMI din acest an este "In frig si in arsita verii, in gurile noastre cuvantul este acelasi" - un vers din poezia "In acelasi pat, impartim aceeasi paine" a poetului Ratkó József, din Budapesta, si semnifica, metaforic, unitatea si solidaritatea maghiarilor, in orice imprejurare.

Pana in anul 2013, Tabara EMI a fost sprijinita financiar de Consiliul Judetean Harghita, dar si de alte autoritati locale. In ultimii doi ani, manifestarea nu s-a mai bucurat de finantari din partea acestor institutii, fiind sprijinita doar de o fundatie din Ungaria.

"Principalii sustinatori ai taberei sunt participantii, care platesc o taxa de 110 lei/persoana pentru intreaga durata a manifestarii sau 25 de lei/zi/persoana. In schimbul acesteia, ei primesc loc de cazare si posibilitatea de a participa la programele zilnice", a explicat Sorbán Attila Örs.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Tabara EMI este organizata de Asociatia "Tineretul Maghiar din Ardeal".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.