Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta au fost publicate in Monitorul Oficial, actul normativ stabilind ca atat salariatii din sectorul bugetar, cat si cei din mediul privat pot primi vouchere de vacanta in limita a sase salarii minim brute.

Voucherele de vacanta reprezinta bonuri de valoare, emise de unitatile autorizate de Ministerul Finantelor Publice, care sunt acordate persoanelor angajate prin incheierea unui contract individual de munca si pot fi folosite doar in turismul romanesc. Voucherele pot fi acordate fie pe suport hartie, fie pe suport electronic, decizie ce va putea fi luata de catre angajatori.

"Beneficiarii au dreptul sa isi aleaga unitatea de la care achizitioneaza servicii turistice, insa numai dintre cele afiliate care detin licenta de turism sau certificat de clasificare emise de Autoritatea Nationala pentru Turism. Pe site-ul acestei institutii va fi postata lista unitatilor turistice autorizate. Beneficiarii pot utiliza voucherele de vacanta pe baza actului de identitate. Este interzisa comercializarea voucherelor de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau altor bunuri/servicii", se precizeaza in actul normativ.

Valoarea voucherelor de vacanta nu poate depasi, intr-un an calendaristic, contravaloarea a sase salarii minime brute, voucherele avand o perioada de valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii pentru cele emise pe suport electronic. Daca salariatul nu utilizeaza voucherele de vacanta pe suport hartie in termenul de un an, acesta este obligat sa le inapoieze angajatorului. In cazul voucherelor de vacanta alimentate pe suport electronic, unitatea emitenta va fi cea care va restitui valorile nominale catre angajator.

Pentru unitatile din domeniul bugetar, voucherele de vacanta se acorda in limita sumelor prevazute distinct cu aceasta destinatie in bugetul de stat sau, dupa caz, in bugetele locale, iar pentru mediul privat sumele destinate acoperii nominale a voucherelor de vacanta vor fi cuprinse in bugetele de venituri si cheltuieli aprobate, intr-o pozitie distincta de cheltuieli, denumita "Vouchere de vacanta".

Citeste si:
Retragerea autorizației Euroins a fost publicată în Monitorul Oficial
Retragerea autorizației...

Comenzile de achizitie de vouchere de vacanta trebuie transmise unitatilor emitente de catre angajatori si vor cuprinde informatii ca numele si prenumele beneficiarilor carora li se acorda voucherele, codul numeric personal al fiecarui beneficiar, numarul voucherelor de vacanta pentru fiecare beneficiar (in cazul voucherelor pe suport hartie), valoarea nominala a voucherului de vacanta, in cazul celor emise pe suport hartie, si valoarea nominala totala a voucherelor de vacanta acordate fiecarui beneficiar, pentru cele pe suporturi electronice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.