Organizatia Al-Qaida in Yemen a exploatat haosul generat de coflictul din interiorul tarii pentru a ocupa trei orase din apropiere de Aden, unde fortele pro-guvernamentale au facut progrese impotriva rebelilor siiti in ultimele saptamani.

Potrivit martorilor, steagurile negre ale Al-Qaida au fost ridicate deasupra cladirilor in orasele Rabat, al-Lahoum si al-Masaabin. Oficiali de securitate au spus ca grupul extremist a ocupat cladirile fara lupta si le-a transformat in baze militare.

La intrarea in orasul al-Lahoum, luptatorii al-Qaida au demolat o cladire dupa ce l-au acuzat pe proprietarul ei ca este un agent al fostului presedinte al Yemenului, Ali Abdullah Saleh, si al aliatilor lui, rebelii siiti cunoscuti drept huthi, au declarat oficialii.

Fortele armate ale Yemenului s-au imprastiat pe teren pentru a gestiona conflictul cu rebelii siiti, creand un vid de securitate in unele parti ale tarii, care a permis ramurei locale al-Quaida sa ocupe teritoriul.

Intre timp, un avion apartinand companiei nationale de transport Yemenia a aterizat in Aden cu 150 de yemeniti care au fugit in Djibouti cand s-a intensificat conflictul in luna martie, au spus oficiali ai aeroportului. Este vorba despre prima folosire de ordin comercial a aeroportului din Aden, de cand raiduri aeriene conduse de Arabia Saudita au fost lansate la sfarsitul lunii martie, tintindu-i pe rebeli si pe aliatii lor. Seful aeroportului, Tarek Abdu, a spus ca zborul de joi va fi urmat de zboruri zilnice catre Aden. Aeroportul de la Sanaa va primi, de asemenea, zilnic avioane venind din capitala Iordaniei, potrivit Autoritatii Aviatiei Civile. Comitetul International al Crucii Rosii din Yemen a precizat ca a trimis inapoi sapte prizonieri huthi din Aden in capitala tarii controlata de rebeli, Sanaa. Zborul a fost autorizat ca parte a unei intelegeri intre comandantii pro-guvernamentali si cei rebeli, a precizat purtatorul de cuvant, Shahin Ammane.

Lupta din Yemen are loc intre rebelii siiti huthi loiali fostului presedinte Ali Abdullah si separatistii din sud, militiile locale si tribale, militantii sunniti care il sustin pe presedintele Abd Rabbou Mansour Hadi, refugiat la Riyad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.