Guvernul rus a distrus joi cu buldozerul tone de branza si fructe de import si a ars o gramada uriasa de sunca, pentru a arata in mod public ca-si respecta embargoul impus alimentelor occidentale in urma cu un an, pe fondul crizei din Ucraina.

Operatiunea a marcat astfel un an de la embargoul impus de Moscova importurilor unor produse alimentare, ca raspuns la sanctiunile adoptate de Occident impotriva sa dupa ce a anexat Crimeea.

Distrugerea alimentelor a provocat un val de furie in randul activistilor impotriva saraciei, care subliniaza ca ar fi putut sa le fie oferite saracilor.

Un compresor a avut nevoie de o ora sa distruga un munte de noua tone de branza. Alt lot urma sa fie indendiat. Cutii de sunca au fost, de asemenea, incinerate. Piersici si tomate urmau sa fie distruse cu ajutorul unor tractoare.

Foamete

Lideri religiosi rusi s-au declarati indignati de aceasta operatiune a Moscovei. Unul a catalogat aceste actiuni ca "nebunesti, prostesti si josnice".

Rusia a suferit in trecutul recent valuri de foamete notorii, care au afectat milioane de oameni. Peste 258.000 de oameni au semnat o petitie online prin care-l indeamna pe presedintele Vladimir Putin sa ofere hrana din Occident. Potrivit autorilor petitiei, embargoul impus unor produse alimentare a condus la cresterea preturilor si la penurii care provoaca dificultati reale.

Inflatia la pretul alimentelor a atins 20%.

Ajutor

Fostul premier rus Mihail Kasianov a declarat ca aproximativ 20 de milioane de cetateni rusi traiesc sub pragul saraciei. Distrugerea alimentelor respective este, astfel, dovada unui "adevarat triumf al umanismuui" conducerii ruse, a denuntat el ironic.

Uniunea Europeana (UE) ofera ajutoare exportatorilor de produse lactate, de fructe si legume, pentru a atenua impactul embargoului rusesc.
Comisia Europeana (CE) a anuntat saptamana trecuta ca mentine o "plasa de siguranta" pentru sectorul lactatelor pana in martie 2016, iar pentru producatorii de fructe si legume pana in iulie 2016. Agricultori francezi au blocat drumurile publice, iar in Belgia au avut loc proteste similare. Ei cer preturi mari pentru produse, subliniind ca depun eforturi sa ramana in afaceri.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.