Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a justificat, miercuri, acordul nuclear cu Iranul, indemnand criticii documentului sa renunte la "ideile de razboi" si sa ofere sanse diplomatiei.

"Alegerea pe care o avem este intre diplomatie si razboi - poate nu maine, poate nu peste trei luni, dar curand", a declarat Obama intr-un discurs, potrivit Fox News. "Cum putem avea constiintele impacate, cum am putea justifica un razboi inainte de a testa alternativele diplomatice?", a adaugat presedintele Statelor Unite. "Trebuie sa aratam lumii cine suntem, sa reiteram care sunt principiile pe care le sustinem", a subliniat presedintele Statelor Unite.

"Acordul pe care comunitatea internationala l-a incheiat cu Republica islamica Iran se axeaza pe traditia unei democratii a diplomatiei principiale", a explicat Obama. "Am obtinut un aranjament detaliat care va bloca in mod permanent tentativele Iranului de a obtine arme nucleare. Sunt blocate toate posibilitatile Iranului de a avea arme atomice", a insistat presedintele Statelor Unite.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, pe 14 iulie, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis intre Washington si Teheran care va permite inspectorilor ONU sa solicite vizite la obiective militare iraniene, in cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspectii inopinate. In cazul in care Iranul respinge o cerere de inspectie, o comisie de arbitraj formata din reprezentanti iranieni si ai marilor puteri va decide daca vizita trebuie permisa sau nu. Lipsa dreptului automat de a efectua inspectii ar putea oferi Teheranului timp sa musamalizeze eventualele nereguli pana la efectuarea vizitei. O concesie facuta de Iran este mentinerea sanctiunilor privind rachetele pentru inca opt ani si a embargoului privind armele pentru cinci ani. In cazul in care Iranul incalca acordul, este prevazuta o clauza care permite restabilirea sanctiunilor in termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizand ca este periclitata pacea globala si semnaland ca va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. Arabia Saudita a exprimat preocupare privind programul nuclear iranian. Documentul, contestat de politicieni republicani americani, risca sa fie respins de Congresul Statelor Unite, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.