Guvernul spaniol a avertizat marti ca alegerile regionale din Catalonia sa nu fie folosite pentru promovarea independentei acesteia, informeaza agentia germana DPA in pagina electronica.

Premierul catalan Artur Mas a cerut luni seara autoritatilor de la Madrid alegeri anticipate pentru parlamentul regional pentru data de 27 septembrie si le-a vorbit despre un referendum privind independenta Cataloniei de Spania.

Partidul Convergenta si Uniune, condus de Artur Mas, aliatii sai formati din Stanga Republicana Catalana si alte trei partide fara reprezentanta parlamentara au format o alianta electorala si au negociat o lista comuna de candidati, pe care ar figura inclusiv antrenorul echipei germane Bayern Munchen. Conform acestui acord, daca separatistii castiga alegerile din septembrie, ei planuiesc sa declare unilateral independenta Cataloniei in termen de 18 luni in cazul in care Madridul va incerca sa blocheze un proces de separare, pe care ei spera sa il lanseze daca vor avea succes la alegerile regionale din septembrie, relateaza AFP in pagina electronica. Scopul urmarit este incheierea unui proces de negociere in decursul celor 18 luni, cu infiintarea unor institutii precum un birou de taxare. Procesul ar deschide, de asemenea, calea spre un referendum cu privire la independenta, in 2016.

"Daca in acest proces statul spaniol, prin deciziile sale politice sau juridice, blocheaza guvernul autonom al Cataloniei sau parlamentul catalan, vom merge mai departe cu o declaratie de independenta", a spus Raul Romeva, un fost parlamentar european si personaj-cheie in coalitie, care reuneste partidul de centru-dreapta CDC si pe cel de stanga ERC.

Mas a spus ca scrutinul din data de 27 septembrie va avea un caracter de "plebiscit". "Aceasta data va marca istoria Cataloniei", a spus el in Barcelona, scrie MEDIAFAX.

In timp ce respinge ideea ca alegerile regionale constituie un referendum, primul-ministru spaniol, Mariano Rajoy, a spus ca acestea ar trebui sa fie decisive si ca partidele pro-spaniole ar trebui sa dea o lovitura separatistilor si sa puna punct discutiei despre independenta odata pentru totdeauna. "Situatia actuala nu poate continua. Alegerile trebuie sa anuleze diviziunea si discordia in spcietatea catalana", a spus el.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

"Nimeni nu va diviza Spania, prin niciun mijloc. Aceste alegeri servesc unui singur scop, pentru stabilirea unui nou parlament regional", a adaugat Rajoy.

Ministrul de Justitie spaniol, Rafael Catala, a declarat pentru cotidianul ABC ca nu ar exclude suspendarea autonomiei regionale daca un proces de separare ar fi demarat, adaugand ca Spania a prevazut dispozitii referitoare la astfel de miscari prin Constitutia sa.

Mas, care era de obicei considerat un tehnocrat moderat, a devenit un separatist mai infocat dupa ce Madrid a refuzat sa dea Cataloniei permisiuni de crestere a taxelor, cum sunt cele pe care regiunea Basca le are de ani de zile. Nu toti aliatii acestuia sunt de acord cu o declaratie unilaterala de independenta, unii dintre ei chiar luand distanta vizavi de aceasta idee, inclusiv separatistii de stanga, Candidatura Unitatii Populare, care nu s-au alaturat pactului electoral, informeaza agentia DPA. Crestin-democratii au renuntat de asemenea, la un pact cu partidul lui Mas care dureaza de decenii, pe fondul acestui aspect.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

Sondajele recente de opinie au aratat ca sunt putin mai multi catalani impotriva independentei decat cei care o sustin. Cu doar noua luni inainte, 80,7 la suta dintre votanti au dorit secesiunea in referendumul non-obligatoriu.

Guvernul Catalon a esuat in incercarea de a sustine un referendum in noiembrie 2014 privind separarea de Spania. Curtea Constitutionala spaniola a blocat votul ca raspuns la o petitie organizata de guvernul central. Un vot neoficial a fost organizat pe data de 9 noiembrie.

Aceasta regiune nord-estica este mai bogata decat alte parti ale tarii, iar rezidentii ei au acuzat ca au fost chemati sa ofere ajutor Spaniei in timpul anilor de recesiune financiara a tarii. Catalonia, care are aproximativ 7,5 milioane de locuitori, a inregistrat o crestere a sentimentului separatist intr-un moment cand datoriile au fortat reduceri de cheltuieli locale, generand noi dezbateri despre modul in care este finantata in cadrul structurii regionale din Spania.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Guvernul spaniol a insistat in repetate randuri ca nu va permite Cataloniei sa devina independenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.