Aripa Al-Qaida in Yemen (AQPA), pe care oficialii americani o considera cea mai periculoasa din cadrul retelei teroriste, a postat online doua noi mesaje in care lauda atacuri recente ale unor asa-zisi lupi singuratici impotriva Occidentului si indeamna la noi atacuri, relateaza CNN.

"Va indemnam sa loviti America in casa ei si in afara acesteia", se arata intr-o scrisoare atribuita lui Ibrahim al-Asiri, seful fabricantilor de bombe din cadrul Al-Qaida in Peninsula Arabia (AQPA). In scrisoare, potrivit unei traduceri a grupului de informatii SITE, se subliniaza ca "America este prima" tinta a atacurilor. CNN scrie ca nu a fost in masura sa verifice daca al-Asiri este cel care a scris scrisoarea, dar ca aceasta a atras atentia unor grupuri de monitorizare a activitatilor online ale teroristilor precum MEMRI, Flashpoint si SITE.

Un oficial din domeniul luptei impotriva terorismului considera scrisoarea "compatibila cu retorica noului lider de la preluarea conducerii celei mai active retele Al-Qaida, cunoscuta ca o amenintare la adresa intereselor occidentale".

  • O recompensa mare
Pe capul lui al-Asiri s-a pus o recompensa in valoare de cinci miliioane de dolari, iar, in opinia unor analisti, daca el este cel care a scris scrisoarea, teroristul s-ar expune unor riscuri.

"Al-Asiri ar trebui sa fie ingrijorat ca mesajul ar putea sa conduca inapoi spre el, fie ca este vorba despre un curier, fie de vreo urma digitala din mesaj", a declarat Katherine Zimmerman de la American Enterprise Institute. "Am vazut atacuri cu avioane fara pilot americane in care au fost ucisi o serie de lideri de frunte Al-Qaida in ultimele luni", a adaugat ea. Insa, daca scrisoarea este autentica, ar arata ca al-Asiri, care face arareori declaratii publice, este in viata.

Oficiali din domeniul informatiilor afirma ca al-Asiri este un actor-cheie in atentatul cu bomba din ziua de Craciun, in 2009, cand un pasager din Africa aproape ca a reusit sa detoneze un dispozitiv exploziv, pe care l-a ascuns in lenjeria intima, la bordul unui avion de la Amsterdam la Detroit. Al-Asiri se afla, de asemenea, in spatele operatiunii de plasare a unor explozivi ascunsi in cartuse de imprimante la bordul unor avioane care se indreptau catre Statele Unite, dar care au fost interceptate inainte sa-si atinga tintele.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

Tot el a conceput o bomba care sa fie purtata de fratele sau, Abdullah al-Asiri, intr-un atentat de asasinare a unui comandant saudit din domeniul luptei impotriva terorismului, in 2009. Fratele sau a murit in atentat, insa ministrul saudit a supravietuit.

  • Un inamic periculos

Al-Asiri "este, fara indoiala, cel mai periculos terorist activ cu care confrunta in prezent Statele Unite", apreciaza analistul CNN in domeniul terorismului Paul Cruickshank, care adauga ca "informatii clasificate sugereaza ca acesta pregateste o noua generatie de dispozitive explozive pentru lenjerie intima si pantofi".

Potrivit lui Zimmerman, al-Asiri ar fi format, de asemenea, un grup de fabricanti de bombe. "A format o serie de indivizi, care sunt capabili sa faca ceea ce face el, adica sa de adovada de imaginatie si inovatie pentru ca un dispozitiv exploziv sa poata trece (nedetactat) de securitatea americana si occidentala", apreciaza ea.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Alt lider AQPA, Khalid Batarfi, apare intr-un al doilea mesaj de amenintare, de aceasta data video. El lauda atacul armat comis in iulie la Chattanooga, in Tennessee, in care un barbat inarmat a ucis cinci militari americani intr-o instalatie militara, drept o "operatiune jihadista binecuvantata", dar si pe cei doi barbati care au incercat sa comita un atac la Garland, in Texas, in mai, pentru "sacrificiul si eroismul" lor.

"Sange pentru sange", spune Batarfi in inregistrarea postata online. Apoi el incurajeaza si alti lupi singuratici sa atace America si Occidentul. "Razboinicilor jihadului de unul singur (le urez ca) Allah sa-i binecuvanteze si sa-i ghideze in eforturile lor", spune teroristul. Un oficial din domeniul serviciilor de informatii afirma ca, in opinia sa, inregistrarea este autentica. "Batarfi a devenit una dintre principalele prezente media ale AQPA, dupa ce a evadat dintr-o inchisoare din Yemen in aceasta primavara", precizeaza el.

Citeste si:
11 septembrie: 15 ani de la cele mai sangeroase atacuri teroriste...
11 septembrie: 15 ani de la...

Un numar de lideri AQPA a fost tinta unor atacuri aeriene anul acesta, in contextul in care confruntarile din Yemen intre factiuni rivale au privat Statele Unite de un partener pe teren in urmarirea si vizarea jihadistilor, scrie MEDIAFAX.

James Clapper, directorul serviciilor americane de informatii (DNI), declara recent, intr-o conferinta la Aspen, in Colorado, ca "in termeni de amenintare imediata, eu as vedea AQPA - chiar daca sunt consumati, intr-un fel, de ceea ce se pterece acum'in Yemen cu (rebelii) huthi - ca cel mai ingrijorator element al-Qaida pentru noi in ceea ce priveste amenintarea la adresa" Statelor Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.