Un acord care permite implicarea Statelor Unite in industria atomica civila din China va fi prelungit 30 de ani, in pofida criticilor unor membri ai Congresului american privind proliferarea nucleara chineza.

Perioada de 90 de zile pentru reexaminarea acordului a expirat vineri, fara a fi propuse modificari si fara a se cere blocarea documentului in Congresul Statelor Unite.

"Statele Unite si China vor decide in viitorul apropiat cand va fi prelungit acordul", a comunicat Departamentul de Stat.

Actualul acord de parteneriat in domeniul energiei nucleare civile expira la sfarsitul anului 2015. Administratia Barack Obama avertizase ca incetarea cooperarii in industria nucleara cu China va fi devastatoare pentru sectorul atomo-electric american, riscand si sa afecteze relatiile bilaterale. China este pe primul loc in lume in privinta ritmului dezvoltarii industriei atomo-electrice. In prezent, patru reactoare de tip american sunt in curs de construire in China, in cadrul unor contracte cu valoarea totala opt miliarde de dolari. In plus, exista planuri pentru construirea altor zeci de reactoare, scrie MEDIAFAX.

Daniel Lipman, vicepresedintele Institutului pentru Energie Nucleara din SUA, a salutat faptul ca procedura de prelungire a acordului este "aproape completa", explicand ca, in viitorul apropiat, China va deveni principala piata destinata tehnologiei nucleare americane.

Numerosi senatori americani, atat republicani, cat si democrati, au exprimat preocupari, explicand ca exista riscul ca tehnologia nucleara americana sa fie transpusa pe submarine nucleare, o situatie interzisa prin acord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.