Cea mai apropiata exoplaneta telurica - fata de Terra - a fost descoperita de cercetatorii americani de la NASA cu ajutorul telescopului spatial Spitzer, informeaza maxisciences.com.

Situata in afara Sistemului Solar, planeta HD 219134b se afla la o distanta de 21 de ani-lumina fata de Terra, in constelatia Cassiopeia, si a putut fi observata cu telescopul Spitzer. Este o descoperire foarte valoroasa, precizeaza NASA.

"Exoplanetele in tranzit valoreaza greutatea lor in aur, pentru ca pot fi studiate in profunzime", a declarat Michael Werner, participant la misiunea Spitzer, intr-un comunicat emis de NASA. "Aceasta exoplaneta va fi cea mai studiata in deceniile care vor urma", a adaugat savantul american.

HD 219134b poseda intr-adevar mai multe caracteristici care ii fascineaza pe oamenii de stiinta. Potrivit masuratorilor, exoplaneta este de 1,6 ori mai mare decat Terra si are o masa de 4,5 ori mai mare decat planeta noastra. Combinand cele doua rezultate, cercetatorii au dedus densitatea exoplanetei - sase grame pe centimetru cub. Acest rezultat sugereaza ca planeta este intr-adevar telurica, adica este compusa din roci si metale, scrie MEDIAFAX.

Totusi, HD 219134b orbiteaza mult prea aproape de steaua sa. Doar trei zile ii sunt suficiente pentru a parcurge o rotatie completa, iar din acest motiv astronomii estimeaza ca planeta in cauza nu se afla in zona locuibila din jurul stelei sale. Insa detaliul care ii intereseaza foarte mult pe cercetatori este urmatorul: HD 219134b parcurge o orbita care o aduce cu regularitate intre steaua ei si Terra. Astfel, ea genereaza un fenomen denumit "tranzit", ce corespunde unei "mini-eclipse".

Pe parcursul acestei mini-eclipse, exoplaneta blocheaza o parte din lumina emisa de stea si care este vizibila pe Terra. Studiind aceste variatii ale luminozitatii, oamenii de stiinta pot sa obtina informatii pretioase despre HD 219134b. "Doar o mica parte dintre exoplanete pot fi observate tranzitand prin fata stelelor lor, din cauza orientarii lor fata de Terra", precizeaza comunicatul emis de NASA. De exemplu, cea mai apropiata exoplaneta este GJ674b. Ea se afla la "doar" 14,8 ani-lumina fata de Terra, dar compozitia ei a ramas deocamdata necunoscuta.

HD 219134b este, practic, o "vecina de palier" a Terrei, afirma Lars A. Buchhave, astronom si coautor al acestui studiu, care va fi publicat in Astronomy & Astrophysics. Situata in constelatia Cassiopeia, exoplaneta nu poate fi vazuta direct, nici chiar cu telescoapele spatiale. Situatia este diferita pentru steaua ei, care poate fi observata chiar si cu ochiul liber. "Cele mai multe dintre exoplanetele in tranzit cu marimi comparabile cu aceea a Terrei se afla la distante de sute de ani-lumina, fiind mult prea departe pentru a fi posibila o studiere detaliata a lor cu telescoapele actuale", a explicat Michaël Gillon, astronom la Universitatea din Liège.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

"Acum, avem un specimen local, pe care putem sa il studiem in cele mai mici detalii. Aceasta exoplaneta poate fi considerata un fel de "piatra Rosetta" pentru studierea planetelor de tip super-Terra. Insa HD 219134b, care continua sa fie studiata, nu este singura planeta descoperita de NASA in acel sistem solar. Alte doua super-Terra, mai mici, ar putea oferi oamenilor de stiinta informatii cruciale in timpul viitoarelor observatii ce vor fi obtinute in timpul "tranzitului" acestora prin fata stelei lor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.