Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat atentatul sinucigas comis duminica dimineata in sud-estul Turciei, soldat cu cel putin doi morti si treizeci de raniti in randul militarilor, relateaza postul RFI in pagina electronica.

Revendicarea atentatului duminica dupa-amiaza confirma incetarea armistitiului si vointa gherilei kurde de a relansa razboiul impotriva Ankarei, scrie RFI.

Modul de operare si bilantul sunt surprinzatoare, comenteaza postul, adaugand ca este putin obisnuit ca rebeliunea jurda, care nu practica atentatele-sinucigase. Insa, pe site-ul oficial, Fortele Populare de Aparare (HGP), aripa armata a PKK, au confirmat ca se afla la originea acestui atac impotriva unui post de jandarmerie, cel mai violent de la reluarea ostilitatilor, in urma cu aproximativ zece zile.

HPG contesta, de asemenea, versiunea prezentata de presa turca. Mai intai, afirma formatiunea, nu este vorba despre un atac sinucigas, ci despre un "act de sabotaj de mare anvergura".

In timpul atacului, se arata in continuare in comunicat, zeci de militari si membri ai fortelor speciale ar fi fost ucisi. Avand in vedere amploarea avarierii cladirii, pe jumatate distrusa de bomba de doua tone, afirmatia pare realista, comenteaza RFI.

Indiferent de forma acestui atentat, au fost utilizate mijloace vazute rar pana acum, care releva hotararea rebeliunii kurde, adauga postul. PKK isi multiplica zilnic atacurile armate si atentatele vizand fortele de ordine, mai ales in sud-est. Formatiunea impinge autoritatile locale sa multiplice zonele de securitate speciale, in care populatiile civile nu au acces, scrie MEDIAFAX.

In acest ritm, aceste atacuri relanseaza temeri cu privire la reinstiturea, in curand, a starii de urgenta, care a fost ridicata la inceputul anilor 2000, noteaza RFI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.