Barack Obama se pregateste sa anunte luni un plan fara precedent in lupta impotriva modificarilor climatice, cu sase luni inainte de Conferinta de la Paris, prin care se angajeaza la reduceri mai mari ale emisiilor de gaze cu efect de sera decat anterior, relateaza AP in pagina electronica.

Modificarea fara precedent a limitelor emisiilor centralelor electrice pe care presedintele urmeaza sa le dezvaluie luni, la Casa Alba, vizeaza sa raspunda unei serii de preocupari exprimate atat de catre ecologisti, cat si de catre industria energetica. Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) a fost bombardata cu peste patru milioane de comentarii publice dupa ce Obama a anuntat versiunea de anul trecut, iar opozantii planului au incercat fara succes sa opreasca planul in Congres si in tribunale.

Unele dintre modificarile pe care Obama le aduce in versiunea finala a planului sunt si mai dure in privinta limitarii gazelor cu efect de sera, considerate cauza incalzirii globale. Alte modificari amana implementarea si elimina anumite optiuni la care statele puteau recurge pentru a arata ca taie emisiile, ceea ce ce face conformarea mai dificila.

Toate statele asteapta cu nerabdare modificarile obiectivelor individuale de reducere a emisiilor, pe care Washingtonul le atribuie fiecarui stat in parte. Unele vor primi obiective mai ingaduitoare decat le-au fost stabilite in versiunea anterioara, in timp ce altele vor avea tinte mai greu de atins. Administratia Obama nu a dezvaluit inca obiectivele specifice fiecarui stat in parte, scrie MEDIAFAX.

Agentia Associated Press prezinta cine sunt potentialii castigatori si perdanti.

CASTIGATORI

- Ecologistii

Spre multumirea ONG-urilor de mediu, Obama a inasprit exigentele cu privire la emisii in versiunea finala a planului. Acest lucru inseamna ca centralele electrice vor fi nevoite sa atinga un nivel si mai scazut de poulare cu dioxid de carbon. Propunerea lui Obama de anul trecut stabilea o tinta de de limitare la nivel national, pana in 2030, cu 30% fata de nivelul din 2005. Noul plan indeamna la o reducere de 32% in aceeasi perioada.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Obama nu a modificat insa obiectivul de ansamblu al reducerii emisiilor la nivel national din toate sursele de poluare, inclusiv noxele produse de masini si camioane. In baza unui angajament fata de un important tratat mondial pentru protejarea mediului, Statele Unite au prevazut sa-si limiteze emisiile pana in 2030 cu un interval de 26 pana la 28% fata de nivelul din 2005.

- Statele care amana

Multe dintre plangerile fata de planul lui Obama de anul trecut s-au concentrat asupra perioadei de timp pe care statele o aveau pentru ca sa-si dea seama cum isi vor atinge obiectivele. Planurile cu privire la modul in care statele se vor conforma tehnic urmeaza sa fie prezentate anul viitor, dar nu se prevad penalizari pentru solicitarea unor prelungiri de doi-trei ani, astfel ca cele mai multe state ar urma sa profite si sa intarzie. Potrivit planului anterior, termenul-limita era 2017, dar a fost impins in 2018. Iar in timp ce statele aveau termen-limita pana in 2020 sa-si atinga obiectivele, acum vor primi inca doi ani - pana in 2022.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

- Energia regenerabila

Planul revizuit al lui Obama se bazeaza in mai mare masura pe surse de energie regenerabila, ca cea eoliana si solara, pentru inlocuirea centralelor pe carbune, cele mai poluante. Presedintele vrea acum ca Statele Unite sa obtina, pana in 2030, 28% din energia electrica a tarii din surse regenerabile. In propunerea anterioara era vorba despre 22 de procente.

Ca element nou, administratia intentioneaza acum sa le ofere credite impotriva poluarii statelor care-si cresc productia de energie regenerabila in 2020 si 2021, inainte sa se conformeze termenului-limita. State care investesc devreme in energia eoliana si solara pot folosi aceste credite pentru a compensa poluarea produsa dupa ce incepe perioada de conformare, in 2022.

PERDANTI

- Americanii, pe facturile de curent

In pofida faptului ca administratia preconizeaza ca planul va conduce la o scadere a valorii medii a energiei facturate cu aproape 85 de dolari, in 2030, companiile care produc si distribuie energie electrica resping acest lucru. Economiile provin din recurgerea tot mai mare la centrale eoliene si hidrocentrale, care opereaza la un cost aproape zero dupa ce sunt instalate. Insa achizitia si construirea unor astfel de centrae sunt foarte costisitoare, ceea ce le face mai putin rentabile in numeroase circumstante.

Citeste si:
Fostul președinte al SUA, Barack Obama, împlinește astăzi 60 de ani
Fostul președinte al SUA,...

- Gazele naturale

Versiunea anterioara a planului lui Obama cauta sa accelereze tranzitia actuala de la alimentarea centralelor cu carbune la alimentarea cu gaze naturale, care emit mult mai putin dioxid de carbon. Insa regula finala vizeaza sa mentina partea de gaze naturale folosite in producerea energiei electrice la acelasi nivel ca in prezent.

- Eficienta energetica

Noul plan elimina optiunea ca statele sa primeasca credite pentru utilizarea unor programe de eficientizare prin convingerea consumatorilor sa foloseasca mai putina energie electrica, una dintre masurile care nu implica in mod direct felul in care opereaza centralele. Deoarece administratia reglementeaza centralele electrice in baza Legii aerului curat (Clean Air Act), includerea unor asemenea masuri in propunere a provocat ingrijorari ca aceste masuri pot fi respinse la tribunal.

Citeste si:
Michelle Obama: Lupt cu tendinţa de a mă complace în starea mea...
Michelle Obama, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.