Statele Unite si Egiptul revin la o "baza mai puternica" in relatiile bilaterale, in pofida unor tensiuni si unor ingrijorari in privinta drepturilor omului, a anuntat secretarul de Stat american John Kerry duminica, la Cairo, la finalul unei intalniri cu omologul sau egiptean, relateaza Euronews.

Ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry a recunoscut in fata presei ca exista unele diferente de opinii ale celor doua parti, insa a apreciat ca este un lucru "natural". "Dialogul a contribuit la examinarea relatiilor bilaterale si la prezentarea unor noi idei care vor defini relatiile dintre cele doua tari in viitor, in principal in domeniile cooperarii militare si de securitate", a declarat Shoukry.

Cairo ramane unul dintre cei mai apropiati aliati ai Washingtonului in Orientul Mijlociu. Intalnirea de duminica a fost prima la acest nivel intre cei doi aliati din 2009 si pana in prezent. "Am discutat in mod foarte onest despre provocarile cu care te confrunti in lupta impotriva terorismului, chiar in timp ce incerci sa construiesti un proces politic care sa includa si sa le oferi cetatenilor oportunitatea de a-si construi viitorul", a declarat Kerry. "Am fost de acord ca este necesar sa exploram oportunittati de extindere a relatiei noastre in domeniul securitatii", a adaugat el.

Relatiile intre Washington si Cairo s-au racit dupa ce fostul presedinte islamist Mohamed Morsi a fost inlaturat de la putere de catre armata, in contextul unor proteste in masa impotriva regimului sau, scrie MEDIAFAX.

Incalzirea in relatiile egipteano-americane are la baza, in parte, inamicul lor comun, si anume terorismul care face ravagii in Orientul Mijlociu. Insa acest lucru nu invalideaza alte probleme ramase in suspans intre cele doua tari, precum ingrijorarile fata de drepturile omului, comenteaza un corespondent Euronews in Egipt.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.