Fondatorul retelei jihadiste Haqqani, Jalaluddin Haqqani, a murit de aproape un an, declara surse talibane citate de presa pakistaneza, relateaza postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) in pagina electronica.

Jalaluddin Haqqani a decedat de cauze naturale si a fost inmormantat in provincia Khost (est), in Afganistan, au anuntat vineri postul Geo TV si site-ul dawn.com. Reteaua Haqqani, care are legaturi cu talibanii, este o grupare islamista care opereaza de ambele parti ale frontierei dintre Afganistan si Pakistan. Reteaua a fost infiintata de catre Jalaluddin Haqqani cu scopul de a lupta impotriva trupelor sovietice, in Afganistan, in anii '80.

Actualul lider al miscarii, Sirajuddin Haqqani - fiul lui Jalaluddin -, este unul dintre cei mai cautati teroristi de catre Statele Unite, care ofera o recompensa in valoare de 10 milioane de dolari pentru capturarea acestuia, scrie MEDIAFAX.

Informatiile despre moartea lui Jalaluddin Haqqani au fost publicate la doar o zi dupa ca talibanii afgani au confirmat moartea liderului lor, mollahul Mohammad Omar. Acesta a murit "cu ceva timp in urma din cauza unei boli", au afirmat ei.

Pakistanul a anuntat joi ca negocierile de pace programate pentru vineri intre negociatori ai Guvernului afgan si reprezentanti ai talibanilor au fost amanate din cauza informatiilor despre moartea mollahului Omar.

In noiembrie 2012, reteaua Haqqani a fost introdusa pe lista Comitetului ONU pentru Sanctiuni, in urma unei decizii similare a Statelor Unite. In virtutea acestor sanctiuni, statele memebre ONU au obligatia sa impuna retelei Haqqani blocarea averilor, un embargo asupra armelor si interdictii de calatorie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.