Muzeul Luvru a decis sa isi mute o parte din colectiile sale de arta de la Paris in orasul Lievin, intr-un spatiu expozitional care va deveni functional incepand din 2018, informeaza site-ul codylee.co.

Cabinetul de arhitectura Roger Stirk Harbour & Partners din Marea Britanie a fost ales pentru a construi u nou spatiu expozitional si de depozitare pentru colectiile Muzeului Luvru din Paris. Noul muzeu va fi amenajat in Liévin, un oras aflat in nordul Frantei, la o distanta de 200 de kilometri de Paris, in apropiere de Muzeul Louvre-Lens. Noul centru cultural va fi inaugurat in 2018, iar mutarea colectiilor de la Muzeul Luvru va dura pana in 2023.

Muzeul Luvru din Paris detine una dintre cele mai prestigioase colectii de arta din lume, care include peste 460.000 de opere artistice, datand din anul 4.000 i.e.n. pana in 1838. Peste 35.000 de opere de arta sunt expuse in muzeul parizian. Restul exponatelor sunt depozitate in incaperi subterane, construite cu ocazia Proiectului Grand Louvre din anii 1980, dar si in diverse spatii indepartate, care nu sunt foarte accesibile si a caror inchiriere costa muzeul parizian o suma de peste 3 milioane de euro.

Cele 250.000 de obiecte depozitate sub Muzeul Luvru se confrunta tot mai des cu riscul de a fi inundate de Sena. Fluviul din capitala Frantei a provocat inundatii majore de cinci ori in secolul al XX-lea, inclusiv una catastrofala in 1910. In 2003, o alerta de inundatie a determinat Muzeul Luvru si alte institutii muzeale sa mute peste 100.000 de opere de arta in afara Parisului, aceasta fiind cea mai vasta relocare de arta de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

In 2008, ministrul Culturii a propus construirea unui nou centru national de conservare, restaurare si cercetare in domeniul artei, cu spatii de depozitare pentru colectiile de la Muzeul Luvru, Muzeul Orsay si Muzeul Quai Branly. Proiectul era planificat sa fie construit in Cergy-Pontoise, la 30 de kilometri nord-vest de Paris, insa nu a fost niciodata demarat. In 2013, Muzeul Luvru a lansat o noua propunere, ce viza amenajarea unui astfel de complex artistic in Liévin, in apropiere de Louvre-Lens, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Muzeul Louvre-Lens a fost inaugurat in 2012 (dupa Centrul Pompidou-Metz din 2010), in cadrul unei initiative de descentralizare a institutiilor culturale nationale din Franta in afara Parisului. Orasul Lens a fost selectat deoarece detine conexiuni rapide prin TGV cu Parisul, Bruxelles-ul si Londra, si pentru ca consiliul regiunii Nord-Pas-de-Calais a furnizat aproximativ jumatate din bugetul de 150 milioane de euro al acestui proiect, cu scopul de a transforma acel fost oras minier intr-o destinatie culturala.

Dupa ce muzeul Louvre-Lens a avut 900.000 de vizitatori in primul sau an de functionare, regiunea Nord-Pas-de-Calais se simte pregatita sa isi extinda colaborarea cu Muzeul Luvru, finantand 49% din bugetul de 60 de milioane de euro pentru depozitarea unor colectii de arta la Liévin. Celelalte 51 de procente vor fi finantate de Agence France-Muséums, care a semnat un contract cu Muzeul Luvru pentru a deschide o filiala a institutiei pariziene si in Abu Dhabi.

Citeste si:
Art Safari a deschis Muzeul secret din inima Bucureștiului
Art Safari a deschis Muzeul...

Noul Centru de Rezerve ale Muzeului Luvru (Centre de Reserves du Musée du Louvre) va fi amplasat intr-un mediu natural, in mijlocul unui peisaj dominat de culoarea verde, si va avea o fatada lucioasa. Spatiile de depozitare, care vor adaposti 250.000 de opere de arta, vor include si numeroase seifuri, dispuse la nivelul unui singur etaj. Salile destinate cercetarii si spatiile publice vor fi astfel amenajate pentru a maximiza accesul luminii naturale.

Lucrarile vor incepe in 2017, iar noul complex va fi inaugurat pentru a permite expunerea primelor opere de arta la sfarsitul anului 2018.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.