Aproximativ 200 de angajati ai TVR s-au adunat, vineri, in curtea institutiei, in semn de protest fata de deciziile de marti ale CA al Televiziunii Publice, care prevad reducerea timpului de lucru si, implicit, a salariilor angajatilor si inceperea discutiilor in vederea concedierilor colective.

Actiunea a fost din nou una spontana, angajatii adunandu-se in curtea Societatii Romane de Televiziune (SRTv), vineri, in jurul orei 11.45, dupa cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din TVR.

Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, ar fi trecut pe langa angajatii prezenti vineri in curtea institutiei si le-ar fi spus ca acestia pun prea multa presiune pe conducerea institutiei. Acesti salariati ai SRTv s-au adunat in curtea institutiei si in contextul in care, vineri, se desfasoara o sedinta a Comitetului Director al TVR, structura din care face parte si Stelian Tanase. Proteste similare s-au desfasurat si miercuri si joi, in curtea TVR.

Salariatii Televiziunii Romane sunt ingrijorati de hotararile luate marti de Consiliul de Administratie (CA) al TVR, care prevad reducerea timpului de lucru al angajatilor institutiei de la 5 la 4 zile pe saptamana si, in consecinta, reducerea salariilor acestora cu aproximativ 20%, dar si inceperea discutiilor cu sindicatele in vederea concedierilor colective.

Masura privind reducerea timpului de lucru al angajatilor TVR si a salariilor acestora ar urma sa fie implementata de la 1 august, insa, potrivit mai multor surse, acest lucru nu este posibil, avand in vedere ca nu pot fi parcurse toate procedurile necesare in acest sens.

In cazul restructurarii de personal, nu a fost stabilit cate persoane ar urma sa fie concediate.

Pe de alta parte, Stelian Tanase, presedintele-director general al SRTv, a declarat, intr-o "Editie speciala", difuzata joi seara la TVR 1, ca Victor Ponta este cel mai ostil premier fata de TVR, precizand ca masurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scaderea TVA si amnistia fiscala, "stau in pixul" sefului Guvernului.

Stelian Tanase a vorbit si despre planul de restructurare care va continua in TVR si care ar putea sa implice si concedieri, insa nu in acest an.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

"Noi nu am discutat acum de concedieri la CA si nici nu vom discuta in perioada urmatoare, cel putin pana la sfarsitul acestui an", a spus Tanase. El a precizat, insa, ca se plimba foarte multi prin curtea TVR "fara sa aiba obiectul muncii". "Cati sunt rude in Televiziunea Romana? (...) Eu cred ca, din 2.500, o mie jumatate sunt rude intre ei. Asta nu e o institutie, e un trib", a spus Tanase. El a mai afirmat ca nu a dat pana in prezent afara pe nimeni din TVR, pentru ca nu a putut sa faca acest lucru.

De asemenea, Tanase s-a referit la recenta decizie a CA prin care zilele lucratoare vor fi reduse de la 5 la 4, fapt care va implica si reducerea salariilor angajatilor cu 20%. Aceasta decizie "va fi confirmata sau infirmata saptamana viitoare", a mai spus Tanase.

O alta decizie luata insa recent de CA va fi aplicata cu certitudine. "De sambata, TVR News isi opreste emisia", a mai spus Stelian Tanase.

Citeste si:
Modificări în Codul Muncii. Când nu pot fi concediați angajații
Modificări în Codul Muncii....

Stelian Tanase considera totodata ca este necesara o noua Televiziune Romana. "Trebuie sa deschidem un nou TVR, activele sa le trecem acolo, datoria sa treaca la bugetul public si sa construim o televiziune ca in anul 2015, secolul 21 (...) Se simte ca aceasta televiziune vine din comunism (...) Turnul acela pe care il vedeti (turnul TVR, n.r.) e mai rau decat Casa Scanteii (...) Trebuie construita in aer liber, pe camp, langa Bucuresti, o noua televiziune, un nou sediu, o noua lege (...) Nu vreau sa o inchid, dar solutia mai viabila din punct de vedere managerial este sa construim una noua", considera Tanase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.