Mollahul Mohammad Omar, liderul miscarii talibanilor afgani, a decedat intr-un spital din Pakistan in anul 2013, la 12 ani dupa plecarea din Afganistan, a confirmat miercuri Administratia de la Kabul.

"Administratia de la Kabul, pe baza unor informatii credibile, confirma ca mollahul Mohammad Omar, liderul talibanilor, a decedat in aprilie 2013, in Pakistan", a comunicat Presedintia Afganistanului. "Administratia Afganistanului crede ca acum exista argumente suplimentare in favoarea negocierilor cu talibanii, astfel ca indeamna grupurile armate ale opozitiei sa profite de oportunitate si sa se alature procesului de pace", precizeaza Presedintia, conform Reuters.

Informatia a fost confirmata de Abdul Hassib Seddiqi, purtatorul de cuvant al Directiei nationale de securitate din Afganistan, care a precizat ca liderul talibanilor a murit intr-un spital din orasul pakistanez Karachi. Nu este clar cum au verificat serviciile de spionaj afgane aceste informatii. La sfarsitul anului trecut, Rahmatullah Nabil, directorul Directiei nationale de securitate, anunta ca nu era clar daca mollahul Omar era sau nu in viata. "Este greu de aflat", spunea oficialul afgan, scrie MEDIAFAX.

Miscarea talibanilor afgani nu a confirmat inca informatia, dezvaluita cu o zi inainte de o noua runda a negocierilor de pace.

Mollahul Omar nu a mai fost vazut in public de cand a fugit din Afganistan, la sfarsitul anului 2011, in timpul interventiei militare americane care a condus la inlaturarea regimului taliban de la Kabul. Presa si serviciile de informatii au speculat de mai multe ori ca mollahul Omar ar fi murit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.