Coreea de Nord ar fi incheiat lucrarile de modernizare ale principalului sau poligon de lansare de rachete, la Sohae (vest), iar Coreea de Sud se asteapta la o eventuala lansare in octombrie, a anuntat marti un institut american de cercetare, relateaza AP in pagina electronica.

Oficiali sud-coreeni preconizeaza ca Phenianul va marca 70 de ani de la crearea partidului comunist unic printr-o "provocare strategica" - o posibila lansare de pe poligonul de la Sohae, de unde regimul stalinist a lansat prima racheta in spatiu, in decembrie 2012, sub un val de condamnari internationale.

Institutul Statele Unite-Coreea din cadrul Scolii pentru Studii Internationale Avansate Johns Hopkins afirma ca imagini inregistrate prin sateliti comerciali pe 21 iulie arata ca Phenianul a accelerat, incepand din primavara, construirea unei cladiri de sustinere pe rampa de lansare, unde sunt pregatite rachetele. Pare, de asemenea, ca a finalizat lucrarile la o structura mobila, pe sine, inalta de mai multe etaje, care care va fi folosita pentru aducerea rachetei sau treptelor acesteia la turnul de lansare.

Insa Institutul afirma ca nu exista probe potrivit carora in prezent ar avea loc pregatiri in vederea unei lansari.

"In pofida faptului ca instalatia este pregatita, dupa finalizarea unui program de construire inceput in 2013, nu vedem inca vreun semn de pregatiri la instalatia de la Sohae, in vederea unui eveniment in octombrie"
, a declarat Joel Wit, un fost oficial de la Departamentul de Stat american si editor al site-ului Institutului - 38 North.

Impredictibilul lider nord-coreean Kim Jong-un este indeaproape asociat cu programul spatial al acestei tari sarace, despre care el afirma ca este pasnic. La inceputul lui mai, presa de stat l-a citat afirmand ca Phenianul va lansa sateliti in spatiu, in momentul si locul ales de partidul unic, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Nord este vizata de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU care-i interzic sa lanseze rachete, intrucat aceasta tehnologie poate fi utilizata pentru lansarea unor rachete balistice.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

Potrivit unor surse guvernamentale sud-coreene, citate saptamana trecuta de agentia de stiri Yonhap, Coreea de Nord aproape finalizase modificarile la poligonul de la Sohae, inclusiv extinderea unui turn de lansare care ar putea fi folosit pentru lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune mai mare decat racheta lansata in urma cu trei ani. Lansarea ar urma sa marcheze, pe 10 octombrie, 70 de ani de la crearea Partidului Muncitorilor din Coreea.

"Sunt sigur ca vom avea o sarbatoare mare", le-a raspuns ambasadorul nord-coreean la ONU Jang Il-hun, marti, unor jurnalisti care l-au intrebat despre un posibil test de racheta cu ocazia acestei aniversari. "Suntem liberi sa facem orice vrem", a adaugat el.

Jang Il-hun a facut aceste declaratii la sediul misiunii nord-coreene la ONU.

Un expert in imagerie satelitara, Tim Brown, noteaza in analiza Institutului ca Phenianul a finalizat recent lucrarile de construire a unui adapost cu o lungime de 240 de metri, menit sa ascunda o linie ferata care urmeaza sa fie folosita pentru transportarea materialului la rampa de lansare. In opinia sa, adapostul are scopul sa impiedice observarea prin satelit.

Citeste si:
Digitalizarea României: Cum contribuie Regista la accelerarea...
Digitalizarea României: Cum...

Ingrijorarile cu privire la dezvoltarea unor capacitati balistice de catre Coreea de Nord sunt legate in mare parte de faptul ca acestea pot fi folosite pentru obtinerea de armament nuclear.

Ambasadorul nord-coreean in China Ji Jae-ryong a declarat marti, la Beijing, ca tara sa nu este absolut deloc interesata de tipul de acord nuclear la care Iranul a ajuns luna aceasta cu marile puteri, deoarece Coreea de Nord este un "stat inarmat cu armament nuclear".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.