Primul vaccin din lume ce ofera protectie partiala impotriva malariei a primit aviz favorabil, vineri, din partea Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), care a recomandat folosirea lui pe bebelusii din Africa care prezinta cel mai mare risc de infectare cu aceasta boala transmisa de tantari.

RT,S, cunoscut si ca Mosquirix, fabricat de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) in parteneriat cu PATH Malaria Vaccine Initiative, va fi primul vaccin uman comercializat sub licenta impotriva acestei boli parazitare si ar putea preveni milioane de cazuri de malarie in tarile in care va fi utilizat, informeaza Reuters.

Recomandarile facute de Agentia Europeana a Medicamentului sunt de obicei avizate favorabile si de Comisia Europeana, la doar cateva luni dupa ce au fost formulate. Mosquirix, finantat partial si de Fundatia Bill & Melinda Gates, va fi analizat si de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a promis ca va publica un ghid de utilizare - ce va preciza regiunile lumii si momentul optim in care trebuie folosit noul vaccin - inainte de incheierea acestui an.

Malaria a ucis aproximativ 584.000 de persoane in anul 2013, iar majoritatea victimelor proveneau din Africa Subsahariana. Peste 80% din totalul deceselor cauzat de malarie se produc in randul copiilor cu varste mai mici de cinci ani. Expertii din lumea intreaga care lucreaza in domeniul sanatatii asteptau de multa vreme ca oamenii de stiinta sa dezvolte un vaccin eficient impotriva malariei, iar cercetatorii de la grupul GSK au lucrat la fabricarea vaccinului RT,S timp de 30 de ani.

Savantii sperau ca noul vaccin sa duca la eradicarea malariei, insa sperantele lor au fost spulberate atunci cand datele finale furnizate de doua teste realizate in 2011 si 2012 au aratat ca Mosquirix nu face decat sa reduca cu 27% episoadele de malarie la bebelusii cu varste cuprinse intre 6 si 12 saptamani si cu 46% la bebelusii in varsta de 5-17 luni, scrie MEDIAFAX.

Cu toate acestea, EMA recomanda ca noul medicament sa primeasca licenta de folosire pe toti bebelusii ale caror varste se inscriu in tot intervalul precizat de studiu - de la 6 saptamani pana la 17 luni. Anumiti experti in malarie si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu costurile potentiale generate de implementarea acestui vaccin, in conditiile in care el ofera doar o protectie partiala, iar acest detaliu il face mai putin "atractiv" si mai riscant.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Joe Cohen, cercetator la GSK, coordonator din 1987 al echipei care a dezvoltat Mosquirix, a declarat insa vineri ca nu are niciun dubiu in privinta faptului ca vaccinul va reduce semnificativ numarul de imbolnaviri si de decese cauzate de malarie in randul copiilor africani. "Nu am absolut nicio rezerva in ceea ce priveste implementarea acestui vaccin. Eficienta lui, translatata in numarul de imbolnaviri evitate si in numarul de decese evitate, este pur si simplu uluitoare. Vaccinul va avea un impact urias asupra sanatatii publice", a spus cercetatorul britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.