O baza militara NATO din sudul Turciei este gata sa gazduiasca avioanele coalitiei care lupta impotriva gruparii Stat Islamic din Irak si Levant (ISIL), conform unei discutii telefonice dintre presedintele turc si cel american, informeaza site-ul publicatiei Hurriyet Daily News.

Conform unei afirmatii a Casei Albe, cei doi presedinti, Barack Obama si Recep Tayyip Erdogan, au cazut de acord in timpul discutiei telefonice de pe data de 22 iulie sa lucreze impreuna "pentru reducerea fluxului de luptatori straini si pentru securizarea granitei Turciei cu Siria".

Inainte de discutie, un oficial din Departamentul de Stat american a declarat pentru publicatia citata ca se preconizeaza ca baza Incirlik sa se deschida la inceputul lunii august, pentru a fi folosita in luptele anti-ISIL, confirmand ca aceasta ar putea fi utilizata de aviatia militara a altor tari membre ale coalitiei. Oficialul american a subliniat ca acodrul "acopera numai subiectul bazei Incirlik".

Intrebat daca o zona-tampon sau una de interdictie aeriana in Siria mai este in discutie, primul-ministru turc, Bülent Arınç, a spus ca Turcia inca doreste materializarea acestui lucru. "Turcia lucreaza pe partea ei pentru sustinerea coalitiei. Pentru obtinerea unui rezultat insa, ea cere, de asemenea, crearea unei zone de interdictie aeriana, a unei zone de securitate si alte elemente", a spus acesta.

Incirlik se afla la aproximativ 400 de kilometri distanta de Raqqa, capitala de facto a ISIL in Siria. Coalitia anti-ISIL se foloseste de bazele din Golf si parcurge zilnic aproximativ 2.000 de kilometri de zbor pentru a-si atinge tintele impotriva grupului islamic, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.