Instalarea sistemelor antiracheta in tari europene in pofida acordului nuclear cu Iranul confirma cele mai mari temeri ale Rusiei, afirma ambasadorul rus la UE, Vladimir Cizhov, considerand ca este vorba de un proiect militar "ofensiv" al Statelor Unite, informeaza site-ul agentiei TASS.

"Exista o intrebare logica: daca Iranul nu mai reprezinta un pericol - chiar daca nu este un partener, nu mai este un inamic -, atunci de ce mai este construit sistemul antiracheta si impotriva cui", a declarat Vladimir Cizhov, ambasadorul Rusiei la Uniunea Europeana, intr-un interviu acordat postului Rossiia 24.

"Reactia Statelor Unite fata de aceasta problema este evidenta, confirmand cele mai mari temeri ale Rusiei", a adaugat diplomatul rus. "Acest sistem este doar cu numele unul european. Este un proiect pur american", a subliniat Cizhov.

Rusia a cerut saptamana trecuta Statelor Unite si Aliantei Nord-Atlantice sa renunte la extinderea sistemului antiracheta, in contextul acordului marilor puteri cu Iranul. Acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, a raspuns un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat si explicand ca elementele antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.