Coreea de Nord se pregateste sa lanseze o noua racheta cu raza lunga de actiune, probabil in octombrie, dupa ce a finalizat modernizarea principalei sale baze de lansare a satelitilor, relateaza miercuri agentia de presa sud-coreeana Yonhap.

Comunitatea internationala va considera cel mai probabil lansarea drept un test disimulat de racheta balistica si ar putea impune noi sanctiuni Phenianului. Potrivit unor "informatii credibile", liderul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat lansarea unui satelit pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Partidului Muncitorilor, la 10 octombrie, a precizat Yonhap, citand o sursa guvernamentala.

"Credem ca (Phenianul) va pune la cale o provocare in jurul aniversarii", a afirmat sursa.

Ministerul sud-coreean al Apararii a refuzat sa confirme sau sa infirme datele prezentate de Yonhap.

"In ceea ce priveste constructia bazelor de lansare a rachetelor cu raza lunga de actiune din Coreea de Nord, am urmarit cu atentie miscarile Nordului", a declarat un purtator de cuvant al ministerului.

Potrivit sursei citate de Yonhap, Coreea de Nord a finalizat lucrarile la o rampa de lansare de 67 de metri, capabila sa transporte o racheta de doua ori mai mare decat racheta Unha-3 de 30 de metri, lansata in decembrie 2012.

Lansarea rachetei Unha-3 a fost condamnata de comunitatea internationala drept un test balistic si a fost urmata de noi sanctiuni din partea ONU. Coreea de Nord, care a insistat ca lansarea a avut scopuri pur stiintifice, a raspuns trei luni mai tarziu cu un al treilea test nuclear, cel mai puternic de pana acum. Conform unor rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU, Coreea de Nord are interdictie de a lansa rachete balistice, desi mai multe teste de rachete cu raza scurta de actiune au ramas nepedepsite.

Modernizarea unitatilor de la centrul de lansare Sohae a fost monitorizata atent de analisti specializati in imagini din satelit de la Institutul SUA-Coreea, din cadrul Universitatii John Hopkins, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Institutul estima intr-un raport recent ca o lansare la 10 octombrie ar fi "dificila, dar nu imposibila". In cadrul unei vizite in luna mai la un nou centru de comanda pentru sateliti, Kim Jong-un a promis ca noi sateliti vor fi lansati, in pofida amenintarii sanctiunilor. "Dezvoltarea spatiala nu poate fi abandonata niciodata, oricine s-ar opune", a afirmat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.