Agentia rusa pentru rachete strategice si compania Rosatom organizeaza o serie de exercitii pentru contracararea efectelor unor "incidente nucleare", pe fondul tensiunilor cu Occidentul, informeaza site-ul agentiei TASS.

"In perioada 20-22 iulie 2015, armata rusa, Agentia pentru rachete strategice si compania Rosatom organizeaza exercitii militare in districtul militar central. In cadrul exercitiilor vor fi simulate masuri pentru eliminarea situatiilor de urgenta cu materiale nucleare", anunta Ministerul rus al Apararii. "Manevrele au rolul de a verifica gradul de disponibilitate al comandamentelor militare locale si al fortelor implicate in eliminarea consecintelor situatiilor de urgenta cu materiale nucleare", precizeaza Ministerul rus al Apararii.

Saptamana trecuta, Rusia a condamnat un test nuclear efectuat recent de armata americana, acuzand Statele Unite si NATO ca examineaza posibilitatea lansarii unui atac atomic pe teritoriul rus din tari est-europene. Fortele Aeriene americane au efectuat pe 1 iulie un test militar in Desertul Nevada, lansand o bomba nucleara inactiva dintr-un avion de vanatoare F-15E in Poligonul Tonopah. Dispozitivul nuclear testat - B61-12 - a fost creat in timpul Razboiului Rece, iar acum este parte a unui program de prelungire a duratei de utilizare, a comunicat Pentagonul.

Controversatul test militar a atras reactia vehementa a Rusiei. "Recentul test nuclear efectuat de Statele Unite reprezinta o provocare. Actiunile intreprinse de Statele Unite in actualul context international sunt provocatoare", a reactionat Anatoli Antonov, adjunct al ministrului rus al Apararii. "Suntem foarte preocupati de testul efectuat cu un avion de vanatoare de tip F-15E. Aceasta situatie ne face sa credem ca testul a fost efectuat pentru analizarea posibilitatii folosirii unei bombe nucleare B61-12 transportata de avioane militare NATO stationate in Europa", a atras atentia oficialul guvernamental rus. "Testul militar confirma intentia Statelor Unite de a mentine in Europa arme nucleare care sa poata fi lansate pe teritoriul Rusiei; in plus, se intentioneaza maximizarea eficientei acestor arme", a subliniat oficialul rus.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

La inceputul lunii iunie, Pentagonul a anuntat ca analizeaza "in mod activ" posibilitatea de a folosi arme nucleare impotriva unor obiective din Rusia, tara acuzata ca nu respecta Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), Moscova anuntand ca urmareste cu atentie informatiile despre planul SUA de instalare a unor rachete nucleare in Europa si in Asia, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.