Misterul unei afectiuni stranii, care i-a facut pe multi locuitori din doua sate din Kazahstan sa intre brusc intr-o stare de somn profund, inclusiv atunci cand mergeau pe strada, a fost in sfarsit elucidat, au anuntat vineri autoritatile din aceasta tara.

Peste 140 de persoane din doua mici localitati rurale din Kazahstan au fost afectate de aceasta boala, din cauza careia unii dintre sateni au dormit fara intrerupere pana la sase zile. Oamenii de stiinta au descoperit cauza acestei afectiuni stranii care a speriat populatia din doua sate din nordul Kazahstanului, au anuntat autoritatile guvernamentale din aceasta tara.

Din martie 2013, misterioasa boala a afectat peste 140 de persoane din Kalachi si Kranogorsk, doua sate din stepele din Kazahstan, care au o populatie totala de 810 locuitori, in principal etnici rusi si germani. Satenii intrau brusc intr-o stare de somn profund, uneori chiar in timp ce mergeau pe strada, si, dupa ce se trezeau, acuzau pierderi de memorie, ameteala, epuizare fizica si migrene. Unii dintre localnici au cazut prada acestei afectiuni chiar si de sase ori, iar unii dintre ei au dormit fara intrerupere pana la sase zile.

"Persoanele bolnave par sa fie initial constiente si pot chiar sa mearga. Dar, dintr-o data, intra intr-un somn profund si sforaie. Dupa ce se trezesc, acele persoane nu-si mai amintesc abolut nimic", relata cotidianul Komsomolskaya Pravda dupa o ancheta din 2014.

Boala misterioasa a afectat atat batrani, cat si tineri, iar multi dintre copii au renuntat sa mai mearga la scoala. Unii au raportat si halucinatii ce par desprinse dintr-un cosmar: copiii Rudolf Boyarinos si Misa Pliuchin au declarat pentru Komsomolskaya Pravda ca au "vazut" cai inaripati, serpi care se tarau in paturile lor si viermi care incepeau sa le manance carnea de pe membrele superioare. Nici animalele nu au fost imune. Elena Zavoronkova, care locuieste in Kalachi, a dezvaluit pentru cotidianul Vremya ca pisica ei, Marquis, a inceput "sa se prosteasca" dintr-o data, intr-o noapte de vineri, mieunand puternic, zgariind peretii, mobilierul si atacandu-l pe cainele familiei.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

"A adormit abia spre dimineata si a sforait ca un om, pana la pranz, sambata. Nu a reactionat la absolut nimic, nici chiar la mirosul mancarii pentru pisici", a spus stapana animalului.

Medicii au efectuat diverse teste pe Marquis, dar si pe localnici, insa misterioasa boala sfida orice explicatie logica. La inceput, medicii au crezut ca pacientii sufereau din cauza consumului de votca contrafacuta, dar, pe masura ce epidemia se intensifica, ei au inceput sa ii diagnosticheze pe localnici cu "encefalopatie de origine necunoscuta", un termen generic atribuit unor boli cerebrale, precizeaza agentia de presa Interfax.

Multi cercetatori au suspectat minele de uraniu din apropiere, care au fost inchise dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, in urma careia Krasnogorsk a devenit o localitate-fantoma, in care mai traiesc doar 130 dintre cei 6.500 de rezidenti ai sai. Ministerul Sanatatii din Kazahstan a testat peste 7.000 de case din regiune, insa nu a descoperit concentratii semnificativ crescute de radiatii sau de metale grele. A descoperit niveluri crescute de radium in anumite case, insa acestea nu erau suficient de mari pentru a explica fenomenul.

Citeste si:
Uciderea unei actrițe, mister rezolvat după 8 ani. Detalii care îl...
Uciderea unei actrițe, mister...

Nici chiar expertii in tulburarile somnului nu au putut sa gaseasca cauza. Un expert in acest domeniu a declarat pentru Komsomolskaya Pravda in 2014 ca localnicii din cele doua sate izolate ar fi suferit cel mai probabil din cauza unei psihoze in masa, similara fenomenului "Bin Laden itch", o afectiune psihosomatica inregistrata in randul copiilor din Statele Unite, atribuita fricii de atacuri teroriste, care a inregistrat un varf de frecventa in 2002, la scurt timp dupa atentatele de la 11 septembrie 2001.

Misterul a fost elucidat in cele din urma, iar cauza fenomenului are intr-adevar legatura cu minele de uraniu, a dezvaluit Berdibek Saparbaev, vicepremierul din Kazahstan. Dupa analizarea rezultatelor furnizate de analizele medicale ale tuturor localnicilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca afectiunea misterioasa a fost cauzata de concentratiile ridicate de monoxid de carbon si de hidrocarburi din aer.

Citeste si:
Ghidul complet pentru alegerea celei mai potrivite saltele pentru...
Ghidul complet pentru...

"Minele de uraniu au fost inchise si, din cand in cand, concentratii mari de monoxid de carbon apar in zonele limitrofe. Oxigenul din aer scade considerabil, iar acesta este motivul adevarat pentru aparitia bolii somnului in cele doua sate", a declarat Berdibek Saparbaev.

Autoritatile au anuntat ca au ordonat deja evacuarea celor doua localitati. Deocamdata, 68 dintre cele 223 de familii din zona au fost evacuate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.