Ungaria va suplimenta asistenta financiara destinata etnicilor maghiari din vestul Ucrainei si este pregatita pentru "scenariul cel mai grav", cel al unui exod din cauza confruntarilor militare, anunta Janos lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban.

"Ungaria va contribui la finantarea salariilor profesorilor, la alimentele oferite copiilor si la subventionarea unor localitati din vestul Ucrainei care au dificultati economice", a declarat Janos Lazar intr-un interviu acordat publicatiei Napi Gazdasag.

"Prioritatea noastra este ca etnicii maghiari din vestul Ucrainei sa fie in stare sa traiasca acasa, de aceea vom initia un program de asistenta", a explicat Lazar.

"De asemenea, Ungaria este pregatita pentru scenariul cel mai grav, cel in care etnicii maghiari din vestul Ucrainei ar fi fortati sa fuga din cauza violentelor. Guvernul Ungariei trebuie sa protejeze toti cetatenii ungari. Daca maghiari din vestul Ucrainei vor trebui sa fuga, ii vom primi pe toti in Ungaria", a spus Janos Lazar.

Joi, Guvernul de la Budapesta se declara "extrem de preocupat" de confruntarile armate produse in vestul Ucrainei, intr-o zona situata in apropierea frontierelor cu Ungaria si Romania.

Autoritatile ucrainene ar putea lansa o operatiune antiterorista in regiunea Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia, in urma confruntarilor armate produse in aceasta zona. "Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizeaza posibilitatea lansarii unei misiuni antiteroriste in zona orasului Mukaceve si in toata regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuznetov, seful Directiei antiteroriste de la Kiev. "Deocamdata, nu a fost luata nicio decizie in acest sens", a explicat oficialul ucrainean. "Avem de-a face cu activitati teroriste pentru impartirea zonelor de influenta", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntarile militare izbucnite in 12 iulie, scrie MEDIAFAX.

Administratia prooccidentala de la Kiev se confrunta cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia, unde combatantii grupului ultranationalist Sectorul Dreptei sunt implicati in confruntari armate cu autoritatile. Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuza sa predea armele si au fost implicati in confruntari cu serviciile de securitate ucrainene in apropierea orasului Mukaceve, situat in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia. Confruntarile armate au izbucnit pe 12 iulie, cand zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autoritatile inarmati cu arme automate si lansatoare de grenade. Ambele parti se acuza ca ar fi deschis focul, iar confruntarile s-au soldat cu cel putin trei morti, un civil si doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost ranite. Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.