François Hollande a fost acuzat de opozitia de dreapta ca se foloseste politic de subiectul prevenirii atentatelor teroriste pentru a masca anumite insuficiente ale Guvernului, dupa ce acesta a afirmat ca un atac a fost dejucat de catre serviciile de informatii.

Seful statului francez a declarat miercuri presei, in cadrul unei deplasari la Marsilia cu omologul sau mexican si fara ca acest lucru sa ii fie solicitat, ca "acte teroriste care ar fi putut fi produse" au fost prevenite "in aceasta saptamana", adaugand fara alte precizari, ca "ministrul de Interne va face o comunicare pe acest subiect, maine (n.r. joi)".

Bernard Cazeneuve a fost nevoit, in cursul serii de miercuri, sa improvizeze o declaratie care sa confirme informatia, precizand ca patru persoane cu varste intre 16 si 23 de ani, inclusiv un fost militar, suspecte de planificarea unui atentat, fusesera arestate luni. Autoritatile franceze nu comunica in general despre atentatele dejucate, si insusi presedintele francez declarase intr-un interviu pe data de 14 iulie : "In fiecare saptamana arestam, impiedicam, prevenim acte teroriste. Si nu voi face conferinte de presa ca sa ii informez pe francezi", scrie MEDIAFAX.

Directorul general al republicanilor, Frédéric Péchenard, a afirmat la postul de radio Europe 1 ca exista "o dorinta de comunicare politica, nu doar de o lupta antiterorista" din partea lui François Hollande. "Aceasta informare era probabil destul de prematura", a adaugat fostul director al politiei nationale. "Amintesc faptul ca legea franceza interzice exprimarea in fata mass-media, exceptie facand procurorul Republicii".

Pentru presedintele francez, aceasta dorinta de "cosmetizare politica" urmareste "sa macheze un anumit numar de esecuri sau dificultati ale Guvernului din sfera somajului sau cea economica".

Deputatul european Nadine Morano, membra a partidului Republicanii, a declarat la postul de televiziune France 2 ca presedintele ar fi trebuit sa dea dovada de mai multa "discretie". "Sa te exprimi in timp ce persoanele sunt arestate mi se pare in acelasi timp riscant (...) si sa te exprimi prea devreme poate, de asemenea, sa puna in pericol alte masuri vizavi de cei din exterior", a declarat aceasta.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Deputatul Hervé Morin, membru al formatiunii de centru-dreapta Uniunea Democratilor si Independentilor, a apreciat ca "riscului terorist i s-a conferit o dimensiune prea politizata". "Hollande se afla in incapacitatea de a rezolva adevaratele probleme ale francezilor, el revine in mod repetat asupra problemei amenintarii teroriste pentru a arata ca face lucruri, este insuportabil", a explicat acesta la Sud Radio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.