Barack Obama, intrebat miercuri despre posibilitatea de a-i retrage actorului Bill Cosby cea mai inalta distinctie civila americana - Presidential Medal of Freedom -, a spus ca nu exista o lege pentru o astfel de procedura si ca tarile civilizate nu trebuie sa tolereze violul.

Barack Obama a refuzat sa comenteze informatiile legate de Bill Cosby, acuzat in ultimele luni de mai multe femei care au spus ca actorul american le-a violat dupa ce le-a drogat, informeaza Reuters.

"Pot sa va spun un lucru: daca dai un drog unei femei sau unui barbat, fara ca ea sau el sa stie acest lucru, si apoi faci sex cu acea persoana, fara consimtamantul ei, atunci este vorba de un viol", a declarat presedintele Obama in timpul unei conferinte de presa ce a avut loc la Casa Alba.

"Nicio tara civilizata nu trebuie sa tolereze violul", a adaugat presedintele american.

Bill Cosby, care a implinit varsta de 78 de ani in aceasta saptamana, nu a fost niciodata judecat in mod oficial pentru viol, iar cele mai multe dintre acuzatii au depasit termenul de prescriere atat din punct de vedere penal, cat si civil. Avocatii sai au negat toate acuzatiile aduse actorului. Bill Cosby a recunoscut, intr-o declaratie acordata in instanta, in 2005, ca intrase in posesia mai multor droguri cu efecte sedative (Quaalude) cu intentia de a le oferi unei femei, cu scopul de a intretine apoi raporturi sexuale cu aceasta, potrivit unor documente oficiale care au fost dezvaluite saptamana trecuta, scrie MEDIAFAX.

Publicarea acelei depozitii a avut loc dupa ce un numar de peste 40 de femei l-au acuzat in ultimele noua luni pe Bill Cosby de agresiune sexuala, in urma unor incidente care au avut loc cu mai multe decenii in urma.

Cariera actorului de culoare - devenit celebru gratie interpretarii unui iubitor tata de familie, un personaj supranumit "America's Dad" (Tatal Americii, n.r.), doctorul Cliff Huxtable din serialul de comedie de succes "Cosby Show" - a fost profund afectata de acest scandal.

NBC si Netflix au renuntat la o serie de proiecte cu Bill Cosby dupa aparitia acuzatiilor, in luna noiembrie 2014. Turneul de stand-up comedy al actorului, in cadrul caruia mai multe spectacole au fost anulate, a fost, de asemenea, afectat. Totodata, starul american s-a retras din consiliul de administratie al Universitatii Temple.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

O asociatie americana care militeaza pentru prevenirea agresiunilor sexuale, denumita PAVE, a adunat pana in prezent peste 10.700 de semnaturi in cadrul unei petitii care solicita Casei Albe sa retraga Medalia Prezidentiala a Libertatii - cea mai inalta distinctie civila americana - ce a fost decernata actorului Bill Cosby in anul 2002.

"Cu tot respectul datorat Medaliei Libertatii, pot sa va spun ca nu exista un precedent ce vizeaza revocarea medaliei. Nu avem un astfel de mecanism", a declarat presedintele Obama in fata reporterilor si jurnalistilor acreditati la Casa Alba. "Si, asa cum stiti deja foarte bine, am facut o veritabila politica din faptul ca nu comentez anumite cazuri specifice, care ar putea sa implice procese penale sau civile", a adaugat presedintele american.

Barack Obama a lansat in 2014 campania nationala "It's On Us", organizata cu scopul de a lupta impotriva agresiunilor sexuale comise in campusurile universitatilor americane.

Citeste si:
Casa Albă respinge acuzațiile că SUA ar profita de pe urma...
Casa Albă respinge acuzațiile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.