Planurile NATO de a-si consolida apararea antiracheta in pofida acordului incheiat marti cu Iranul inseamna ca intreaga strategie a scutului antiracheta din Europa se bazeaza pe minciuni, a declarat Aleksei Puskov, presedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma rusa.

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, marti, la un acord privind programul nuclear iranian.

Dupa incheierea acordului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a explicat ca Rusia se asteapta ca Statele Unite si NATO sa anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice in Europa, amintind ca presedintele american, Barack Obama, a declarat la Praga, in anul 2009, ca nu ar mai fi necesara crearea unui segment european al sistemului antiracheta daca va fi solutionata criza nucleara iraniana.

Totusi, un oficial NATO a declarat marti ca acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat si explicand ca elementele antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

"Amenintarea balistica la adresa NATO este in crestere. Numeroase tari detin sau incearca sa dobandeasca tehnologie balistica. Acordul international cu Iranul nu modifica situatia. Sistemul antiracheta va proteja aliatii europeni ai NATO de amenintarile balistice, deci este justificat atat timp cat rachetele balistice exista si au capacitatea de a atinge partea europeana a NATO", a declarat un oficial NATO, sub protectia anonimatului, pentru agentia rusa Sputnik, scrie MEDIAFAX.

"Intreaga strategie a proiectului american antiracheta din Europa se bazeaza pe minciuni", a declarat Aleksei Puskov marti, la postul de televiziune Rossiya-24.

"Initial au vorbit despre amenintarea rachetelor din Iran, desi Teheranul nu avea nici rachete si nici motive pentru un asemenea atac. Apoi au vorbit despre amenintarea imaginara reprezentata de Coreea de Nord, care este in partea cealalta a globului. Acum vorbesc despre 30 de tari care ar ameninta sa lanseze rachete spre Europa. Cand li se solicita sa numeasca macar zece tari, ne spun ca sunt informatii clasificate", a adaugat Puskov.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Oficialii NATO vin aici ca niste ipocriti si mincinosi, pentru ca proiectul lor antiracheta este de fapt indreptat impotriva capacitatilor nucleare ale Rusiei. Nedorind sa recunoasca acest lucru, ei recurg la minciuni", a conchis parlamentarul rus.

Rusia a exprimat in mai multe randuri preocupari in legatura cu elementele antiracheta care vor fi instalate in Romania, Polonia, Spania si Turcia. In urma cu trei saptamani, Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Nationala, afirma ca sistemele antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice sunt indreptate impotriva Rusiei si Chinei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.