Acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, afirma un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat si explicand ca elementele antibalistice din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

"Amenintarea balistica la adresa NATO este in crestere. Numeroase tari detin sau incearca sa dobandeasca tehnologie balistica. Acordul international cu Iranul nu modifica situatia. Sistemul antiracheta va proteja aliatii europeni ai NATO de amenintarile balistice, deci este justificat atat timp cat rachetele balistice exista si au capacitatea de a atinge partea europeana a NATO", a declarat un oficial NATO, sub protectia anonimatului, pentru agentia rusa Sputnik.

"Scopul este contracararea tuturor amenintarilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antiracheta nu este antirus. Geografia si fizica nu permit sistemului NATO sa doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite in Polonia si Romania", a explicat oficialul NATO.

Reprezentantul NATO a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a explicat ca Rusia se asteapta ca Statele Unite si NATO sa anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice in Europa in contextul acordului marilor puteri cu Iranul in domeniul nuclear.

Potrivit lui Lavrov, Moscova asteapta ca Administratia Barack Obama sa abandoneze planurile de construire a unui sistem antiracheta in Europa, dat fiind ca Washingtonul a prezentat proiectul antibalistic ca fiind indreptat impotriva unor tari precum Iranul si Coreea de Nord, care nu se conformeaza reglementarilor internationale. Lavrov a amintit ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat la Praga, in anul 2009, ca nu ar mai fi necesara crearea unui segment european al sistemului antiracheta daca va fi solutionata criza nucleara iraniana. "De aceea, astazi le-am atras atentia colegilor nostri americani asupra acestui fapt si asteptam o reactie", a declarat marti Lavrov. "Este clar ca acordul cu Iranul va influenta situatia generala in Orientul Mijlociu, in nordul Africii si in zona Golfului Persic", a spus seful diplomatiei ruse, potrivit agentiei TASS.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Iranul si marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) au ajuns, marti, la un acord privind programul nuclear iranian, scrie MEDIAFAX.

Rusia a exprimat in mai multe randuri preocupari in legatura cu elementele antiracheta care vor fi instalate in Romania, Polonia, Spania si Turcia. In urma cu trei saptamani, Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Nationala, afirma ca sistemele antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice sunt indreptate impotriva Rusiei si Chinei.

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Citeste si:
Convorbire telefonică a ambasadorului României în SUA cu...
Convorbire telefonică a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.