Guvernele din intreaga lume ar trebui sa mareasca taxele la tigari si la alte produse din tutun pentru a incuraja oamenii sa se lase de fumat si pentru a creste fondurile destinate serviciilor de sanatate, a propus marti Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit Reuters.

Intr-un raport intitulat "Epidemia Globala de Tutun 2015", OMS anunta ca prea putine guverne cresc accizele la tutun pentru a descuraja consumul si a ii ajuta pe fumatori sa se lase de fumat. De asemenea, agentia de sanatate ONU recomanda ca cel putin 75% din pretul unui pachet de tigari sa fie reprezentat de taxele de impozitare, scrie MEDIAFAX.

Potrivit OMS, la fiecare sase secunde o persoana moare din cauza bolilor legate de consumul de tutun, ceea ce inseamna ca aproximativ sase milioane de oameni mor intr-un singur an. In plus, OMS estimeaza ca numarul acestora se va ridica la opt milioane pe an pana in 2030, daca nu se iau masuri dure care sa tina sub control "epidemia consumului de tutun". "Cresterea taxelor pentru produsele din tutun este una dintre cele mai eficiente si mai rentabile modalitati de a reduce consumul" de tigari, a declarat Margaret Chan, directoarea generala a OMS.

Tutunul este unul dintre cei patru factori principali de risc ai dezvoltarii bolilor neinfectioase si netransmisibile, precum cancerul, bolile cardiovasculare si pulmonare, si diabetul. In 2012, 16 milioane de oameni cu varste de pana la 70 de ani au murit numai din astfel de boli cauzate de fumat, 80% dintre acestia provenind din tarile slab dezvoltate sau avand venituri medii.

Cresterea taxelor la produsele din tutun s-a dovedit a fi eficienta in reducerea consumului si incurajarea oamenilor sa se lase de fumat, a subliniat Douglas Bettcher, expert al OMS in prevenirea bolilor netransmisibile. "Avem astfel de dovezi in tari precum China si Franta, unde preturile mari la produsele din tutun au dus la o scadere majora a consumului", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.