Imigrantii care vor patrunde in provincia italiana Savona vor fi opriti la frontiera daca nu vor demonstra, in baza unor certificate medicale, ca nu sunt purtatori de boli, conform unui decret semnat de primarii a sase localitati din Savona, relateaza editia italiana a publicatiei The Local.

Decretul semnat pentru prima data de Enzo Canepa, primarul localitatii Alassio, interzice patrunderea imigrantilor pe teritoriul regiunii de coasta a Liguriei daca nu vor prezenta un certificat medical care sa demonstreze ca nu sunt purtatorii niciunei boli. Decizia de a constitui o astfel de lege a fost luata dupa ce sute de imigranti au sosit in orasul Ventimiglia, situata in regiunea Liguria, chiar la frontiera Italiei cu Franta.

In contextul in care Italia se confrunta cu problema migratiei, primarul a fost acuzat ca se foloseste de ingrijorarile din domeniul sanatatii publice pentru a impiedica patrunderea imigratilor pe teritoriul localitatii Alassio, scrie MEDIAFAX.

Andrea Chiappori, managerul regional al Fundatiei de caritate Sant'Egidio din Roma, a declarat, pentru publicatia italiana Il Secolo XIX ca aceasta miscare este "ridicola", adaugand ca "modalitatea corecta de a reactiona (fata de problema migratiei - n.red.) consta in stabilirea unui sistem care sa accepte refugiatii la fel ca cel din sanatate care sa protejeze ambele parti, si pe noi si pe ei".

Abdelaziz Sofi, directorul Centrului Cultural Islamic din apropierea orasului Albenga, din provincia Savona, a denuntat decretul, considerandu-l "rasist".

Cu toate acestea, alti cinci primari ai unor localitati din provincia Savona au urmat exemplul lui Enzo Canepa. "Ce putem sa facem?", a declarat Claudio Paliotto, primarul orasului Zuccarello, pentru publicatia Il Secolo XIX. "Suntem un oras mic, cu 300 de locuitori. Daca cineva, purtator al unei boli rare, vine in oras, atunci va trebui sa declaram stare de carantina in tot orasul?"

Ingrijorarile lui Paliotto au fost confirmate de primarul localitatii Casanova, Micheal Volpati. "Trebuie sa pot sa-mi protejez cetatenii, de aceea, am spus «nu» primirii imigrantilor aici. Nu este o dovada de rasism: odata ce vom avea un plan clar si bine organizat, vom putea sa ne oferim ajutorul", a declarat acesta.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Dar Rafaella Paita, membru al Partidului Democrat, este de parere ca decretul nu va functiona prea mult timp. "Legea nu poate fi folosita intr-un mod discriminatoriu, ceea ce liderii locali ar trebui sa stie", a spus ea.

Cazurile de tuberculoza si scabie sunt intalnite printre imigranti, dar, cu toate ca nu au existat astfel de cazuri pana in prezent in Italia, exista mari ingrijorari privind posibilitatile de raspandire a bolilor pe care le pot aduce imigrantii in tara. Potrivit Organizatiei Internationale a Migratiei (OIM), aproximativ 68.000 de imigranti au sosit in Italia de la inceputul anului.

In luna iunie, anumite provincii din nordul Italiei au refuzat sa mai primeasca imigranti pe teritoriile lor, in timp ce soferii de autobuze din Milano au anuntat autoritatile locale ca nu vor mai transporta imigranti daca nu vor fi luate masuri de consolidare a securitatii sanitare.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.