Fostul presedinte cubanez Fidel Castro l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru "victoria politica stralucitoare" la referendumul de duminica din Grecia, a anuntat luni Cabinetul premierului grec, relateaza Ouest France in pagina electronica.

Fidel Castro, in varsta de 88 de ani, a anuntat, intr-o scrisoare transmisa presei, ca "a urmarit indeaproape aceasta victorie" pe postul de televiziune venezuelean Tele Sur. El a subliniat ca Grecia este o tara "familiara" Cubei, indeosebi datorita "artei si stiintei politice".

"Tara voastra, scrie el, suscita admiratia popoarelor latino-americane si din Caraibi" in maniera de "a-si apara identitatea si cultura fata de agresiunile din exterior"
. La final, el i-a urat "scumpului coleg Alexis Tsipras" sa aiba parte de "cel mai mare succes".

Mai multi lideri sud-americani au salutat luni victoria lui Alexis Tsipras la referendumul de duminica, intre care presedintele cubanez Raul Castro, sefa statului argentinian Cristina Kirchner si omologul lor bolivian Evo Morales. Cetatenii greci au votat in proportie de 61% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,99% pronuntandu-se in favoarea acestora, scrie MEDIAFAX.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.