Peste 800 de milioane de persoane traiesc in saracie extrema si sufera de foame, in pofida faptului ca Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare (OMD) ale ONU au inregistrat cea mai mare reusita din istoria eforturilor in lupta impotriva saraciei, anunta Natiunile Unite.

Numarul persoanelor care traiesc in saracie extrema - cu mai putin de 1,25 dolari pe zi - a scazut cu mai mult de jumatate, la 836 de milioane, de la 1,9 miliarde cate erau in 1990, a anuntat ONU luni, intr-un raport care analizeaza opt obiective de dezvoltare enuntate in Declaratia Mileniului, in 2000.

"In urma unor progrese profunde si consistente, stim acum ca saracia extrema poate fi eradicata peste inca o generatie", a declarat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, citat intr-un comunicat.

"Obiectivele Mileniului pentru Dezvoltare au contribuit in mare masura la aceste progrese si ne-au aratat cum guvernele, companiile si societatea civila pot coopera si atinge progrese majore", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Insa progresele inregistrate au fost inegale, atat la nivel de regiuni, cat si de tari, subliniaza ONU, iar noul program de dezvoltare durabila este necesar sa se concentreze asupra inegalitatilor, pentru a imbunatati viata celor mai saraci si mai vulnerabili. Lideri lumii urmeaza sa adopte un nou set de obiective de dezvoltare - cunoscut sub numele de Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD) - in cadrul unui summit ONU, in septembrie. Noile obiective vizeaza eradicarea saraciei pana in 2030.

Razboi si dezvoltare

Conflictele - care in 2014 au dezradacinat aproape 60 de milioane de persoane in tari ca Siria, Irak, Republica Centrafricana, Nigeria si Pakistan - raman cea mai importanta amenintare la adresa dezvoltarii umane, iar cele mai ridicate niveluri ale saraciei se inregistreaza in tarile fragile afectate de conflicte, subliniaza ONU. Orientul Mijlociu se confrunta cu o recrudescenta a saraciei, dupa ani de progrese. Nivelul saraciei urmeaza sa creasca la 2,6%, de la 1,5%, in perioada 2011-2015, se preconizeaza in raport.

Peste tot in lume femeile continua sa fie discriminate in privinta accesului la un loc de munca, salarii si luarea deciziilor, in pofida faptului ca au castigat teren in reprezentarea parlamentara, in 90% dintre cele 174 de tari analizate in raport. Numarul copiilor care mor inainte sa implineasca varsta de cinci ani a scazut cu peste jumatate, incepand din 1990 incoace, insa 16.000 de copii continua sa moara zilnic, cea mai mare parte dintre ei din cauze care pot fi prevenite, se subliniaza in raport.

Citeste si:
George Buhnici atrage din nou atenția asupra sa. Declarațiile...
George Buhnici atrage din nou...

Multumita investitiilor in lupta impotriva unor boli ca SIDA si malaria, noile infectari cu HIV au scazut cu 40% in perioada 2000-2013, iar numarul persoanelor care mor de malarie cu aproape jumatate, incepand din 1990 incoace. Africa subsahariana ramane regiunea cea mai afectata de epidemia de HIV, inregistrand 1,5 milioane de infectii in 2013, dintre care aproape jumatate in doar trei tari, si anume Nigeria, Africa de Sud si Uganda.

Respingand critici potrivit carora cele 17 noi obiective si cele 169 de tinte - care merg de la eradicarea foametei si pana la lupta impotriva schimbarilor climatice - sunt prea numeroase si prea costisitoare, ONU subliniaza ca stabilirea lor a condus la scoaterea a milioane de oameni din saracie. Prin interventii tintite si vointa politica, chiar si cei mai saraci pot inregistra progrese, insista organizatia.

Citeste si:
Profețiile lui Nostradamus pentru anul 2023: „Șapte luni în Marele...
Profețiile lui Nostradamus...

"Agenda pentru perioada de dupa 2015, inclusiv setul de Obiective de Dezvoltare Durabila, vizeaza sa construiasca pornind de la succesele pe care le-am inregistrat si sa uneasca toate tarile, ferm, pe calea catre o lume mai prospera, mai durabila si mai echitabila", a declarat Ban Ki-moon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.