Reducerea deficitelor si imbunatatirea cresterii economice sustin ratingul Romaniei, in pofida instabilitatii politice, dar nivelul relativ ridicat al datoriei externe si riscul incetinirii schimburilor comerciale in regiune implica riscuri.

Romania beneficiaza din partea Moody’s de rating Baa3 cu perspectiva stabila.

"Romania continua sa inregistreze crestere economica solida, in urma exporturilor mai mari si a cererii interne, pe fondul nivelului scazut al inflatiei. Cu toate acestea, cresterea lenta a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatilor economice", a declarat Mathias Angonin, analist la Moody's, intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.

Potrivit raportului, integrarea economica treptata cu vecinii europeni continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si FMI.

Agentia de rating anticipeaza ca imbunatatirea competitivitatii, dezechilibrele macroeconomice reduse si redresarea in curs a pietei muncii si a consumului intern vor avea ca rezultat o rata medie de crestere economica de aproximativ 3% in urmatorii cativa ani. In plus, reformele fiscale au ajutat Romania sa reduca deficitul bugetar la 1,5% din PIB in 2014, comparativ cu 8,9% in 2009, Moody’s anticipand ca politica bugetara va fi imuna la instabilitatea politica recenta, scrie MEDIAFAX.

Moody’s noteaza totusi ca nivelul relativ ridicat al datoriei externe si ineficienta unor companii de stat implica posibile probleme pentru Guvern si constrang dezvoltarea infrastructurii. Moody’s anticipeaza ca ponderea datoriei publice in PIB va stagna la aproximativ 40% din PIB in urmatorii doi ani, luand in considerare probabilitatea scaderii in continuare a cheltuielilor, in pofida reducerilor recente de taxe.

Riscurile generate de sectorul bancar sunt reduse, in conditiile in care calitatea activelor bancilor s-a imbunatatit ca urmare a scaderii creditelor neperformante, se mai arata in raportul Moody’s.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.