Solar Impulse 2, un avion alimentat exclusiv cu energie solara, a doborat recordul mondial pentru un zbor solo fara escala, joi, la aproximativ 100 de ore dupa ce a decolat din Nagoya (Japonia) spre Honolulu (Hawaii), in cadrul celei de-a saptea etape din calatoria sa in jurul lumii.

Precedentul record fusese stabilit de Steve Fossett, care a zburat timp de 72 de ore si 45 de minute in 2006, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Monde. Noul record va fi cu siguranta ameliorat, deoarece zborul avionului Solar Impulse 2 inca nu s-a incheiat, in ciuda starii de epuizare pe care o resimte pilotul sau, André Borschberg. Joi seara, la ora 18.30 (ora Parisului), avionul solar parcursese 84% din traseul pe care il are de strabatut in drumul sau spre statul american, adica 6.921 de kilometri. Ii mai ramaneau de parcurs 1.250 de kilometri, potrivit organizatorilor acestui proiect, care erau insa ingrijorati de conditiile meteorologice dificile, marcate de "turbulente la altitudinea de 2.400 de metri si un front rece". Zborul dintre Nagoya si Honolulu reprezinta cea de-a saptea etapa din calatoria in jurul lumii pe care o realizeaza Solar Impulse 2.

Pilotul, singur intr-o cabina nepresurizata de 3,8 metri cubi, face mici pauze de odihna de doar 20 de minute pentru a putea sa mentina controlul asupra acestui avion experimental. Are la dispozitie o parasuta si o barca de salvare, in cazul in care avionul s-ar prabusi in Oceanul Pacific. Zburand la altitudini de pana la 9.000 de metri, André Borschberg trebuie sa foloseasca butelii de oxigen pentru a respira si are de suportat mari variatii de temperatura pe parcursul unei singure zile, scrie MEDIAFAX.

Miercuri, Solar Impulse 2 depasise un obstacol important, odata cu trecerea peste un front atmosferic rece, care se apropia de Taiwan venind din Alaska. Acel front era considerat de netrecut, deoarece era foarte dens, incat Solar Impulse 2 si-a amanat de mai multe ori decolarea din Japonia, unde a aterizat pe 1 iunie si asteptand aproape o luna aparitia unor conditii meteorologice mai favorabile.

Avionul Solar Impulse 2, care in trecut a trebuit sa astepte tot o luna si in China, in cadrul unei etape precedente, a decolat pe 9 martie din Abu Dhabi, incepand astfel o calatorie de 35.000 de kilometri in jurul lumii, cu scopul de a promova folosirea energiilor regenerabile, in special a energiei solare.

Avionul Solar Impulse 2 (SI2) este propulsat cu ajutorul a peste 17.000 de celule solare care acopera aripile sale cu o anvergura de 72 de metri - aproape la fel ca un avion Airbus A380. Insa SI2, construit din fibra de carbon, are o greutate de doar 2,5 tone - la fel ca un automobil 4x4, reprezentand mai putin de 1% din greutatea unui avion Airbus A380.

Citeste si:
David Popovici a devenit campion european la 100 m liber stabilind...
David Popovici a devenit...

In total, aparatul va parcurge 35.000 de kilometri, cu o viteza relativ modesta (intre 50 si 100 kilometri pe ora), survoland doua oceane (Pacific si Atlantic). Aceasta calatorie in jurul lumii, efectuata la o altitudine de cel mult 8.500 de metri, va dura cinci luni si va include 25 de zile de zbor efectiv, inainte de revenirea avionului la Abu Dhabi, programata pentru sfarsitul lunii iulie-inceputul lunii august.

In total, 130 de persoane participa la aceasta aventura stiintifica: 65 vor insoti pilotii in jurul lumii (in cadrul departamentului de logistica) si alti 65 vor fi la Monaco, in centrul de control al misiunii (meteorologi, controlori aerieni si ingineri).

Solar Impulse 2 este succesorul primului prototip Solar Impulse 1, care a permis creatorilor proiectului sa efectueze mai multe zboruri de lunga durata in Europa, Maroc si sa traverseze Statele Unite in 2013 cu mai multe escale, devenind primii din lume care au reusit o astfel de realizare stiintifico-tehnologica.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești casa prin soluții sustenabile
Cum să îți îmbunătățești casa...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.