Presedintia Rusiei a criticat noua Strategie militara a Statelor Unite, catalogand-o drept "agresiva" si "provocatoare", avertizand ca relatiile bilaterale risca sa fie afectate, potrivit site-ului ziarului La Repubblica.

"Noua strategie militara a Statelor Unite este agresiva si provocatoare", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Presedintiei Rusiei. "In mod clar, aceasta strategie nu va ajuta la imbunatatirea relatiilor dintre cele doua tari, pentru ca demonstreaza lipsa de obiectivitate fata de Rusia", a adaugat Peskov. "Suntem nemultumiti de acest document", a subliniat reprezentantul Kremlinului.

Armata Statelor Unite trebuie sa se reorganizeze pentru a face fata "probabilitatii reduse, dar in crestere" a unui conflict cu Rusia sau China, care ar avea "consecinte imense", a avertizat generalul Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme, prezentand noua Strategie Militara a Pentagonului.

"Armata Statelor Unite trebuie sa se organizeze pentru a fi pregatita de un razboi fara un termen limitat cu organizatii teroriste precum Stat Islamic si cu natiuni care folosesc entitati pentru a lupta in numele lor", a subliniat generalul Martin Dempsey, citat de site-ul DefenseOne.com. "Viitoarele conflicte vor aparea mai rapid, vor dura mai mult si se vor desfasura in zone mai problematice din punct de vedere tehnic. Gruparile extremiste violente reprezinta amenintari de securitate urgente la nivel transregional", subliniaza Dempsey.

"Conflictele din lume au luat amploare, iar unele dintre avantajele comparative ale Statelor Unite au inceput sa se erodeze in ultimii ani", a subliniat Dempsey, principalul consilier pentru Aparare al presedintelui Barack Obama. "Exista o probabilitate foarte mare sa ne confruntam cu conflicte de lunga durata, mai dificil de mentinut sub control. (...) In contextul acestor factori impredictibili, am putea fi nevoiti sa ne adaptam pozitia la nivel global", atrage atentia generalul Martin Dempsey, mentionand "actiunile agresive" ale Rusiei, Chinei, Iranului si Coreei de Nord.

"Exista o probabilitate mica, dar aflata in crestere, ca Statele Unite sa fie implicate intr-un conflict cu o mare putere, consecintele fiind imense", avertizeaza seful Statului Major Interarme al Statelor Unite, referindu-se la Rusia si China. "Rusia a demonstrat in mod repetat ca nu respecta suveranitatea vecinilor si ca este dispusa spre folosirea fortei pentru a-si atinge obiectivele. Activitatile militare ruse submineaza securitatea regionala atat in mod direct, cat si prin forte subordonate", a explicat Dempsey, referindu-se la ingerintele Moscovei in estul Ucrainei.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Activitatile Chinei amplifica tensiunile in regiunea Asia-Pacific", se arata in Strategia Militara pe anul 2015, cu referire la planurile Chinei de a suplimenta prezenta militara regionala.

Armata Statelor Unite are un buget anual de aproximativ 600 de miliarde de dolari, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.