Sefa Agentiei ONU pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) Irina Bokova a indemnat miercuri la o campanie impotriva "epurarii culturii" purtate de jihadistii din cadrul Statului Islamic, relateaza AFP in pagina electronica.

"Extremistii nu distrug patrimoniul ca paguba colaterala, ci ei tintesc in mod sistematic sufletul societatilor", a subliniat Bokova intr-un discurs sutinut la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra. "Aceasta strategie urmareste sa distruga identitatile prin eliminarea patrimoniului si elementelor de identitate culturala", a continuat ea.

O serie de situri arheologice au fost atacate de catre jihadisti SI in Irak si Siria, iar cucerirea zonei in care se afla ruinele orasului antic Palmira a provocat ingrijorare in intreaga lume. Gruparea SI a difuzat o inregistrare video in care apar militanti ce distrug, cu ajutorul armelor si unor baroase, artefacte la Hatra, scrie MEDIAFAX.

Anterior, militanti au avariat situl orasului antic asirian Nimrud, in Irak, si au distrus zeci de piese in Muzeul din Mosul. "Cred ca ne dam seama tot mai mult de faptul ca puterea bruta nu va fi suficienta pentru ca extremismul violent sa nu mai castige teren. Avem nevoie, de asemenea, de o putere necoercitiva", a apreciat Bokova. "Cultura trebuie sa faca parte din raspunsul nostru la extremismul violent", a adaugat ea.

UNESCO se intruneste in prezent la Berlin, in cadrul celei de-a 39-a sesiuni de comitet, pana pe 8 iulie, in cadrul careia se va pronunta in legatura cu acordarea statutului de patrimoniu mondial unui numar de 36 de situri naturale si culturale. Agentia a lansat o campanie intitulata "Unite4Heritage" de aparare a siturilor istorice amenintate de catre islamisti si de contracarare a propagandei jihadiste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.