Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis va demisiona din functie daca grecii vor accepta propunerile de reforma ale creditorilor, la referendumul de duminica, relateaza Bloomberg.

"In eventualitatea unui vot afirmativ, nu voi mai fi ministru de Finante luni seara. Dar il voi ajuta pe succesorul meu sa traverseze criza datoriilor", a declarat joi Varoufakis, intr-un interviu acordat televiziunii Bloomberg la Atena. Varoufakis a spus ca se asteapta ca grecii sa urmeze recomandarea Guvernului de a respinge propunerile creditorilor, care ar necesita noi majorari de taxe si reduceri ale cheltuielilor, in schimbul continuarii sprijinului frinanciar.

El a aratat ca "mai degraba si-ar taia mana" decat sa semneze un nou acord care nu restructureaza datoria publica a Greciei. "Ceea ce spunem poporului grec este gata cu prelungirea si amagirea. Vrem sa reformam aceasta tara, dar vrem sa o facem in contexul unei restructurari a datoriei", a explicat ministrul.

Guvernul grec va gasi o cale pentru semnarea unui acord cu creditorii, daca grecii vor vota "da" la referendum, dar daca vor spune "nu", atunci autoritatile vor incepe negocieri pentru un nou acord, a spus Varoufakis.

In acest caz, oficialul a sugerat ca acordul ar putea fi convenit intr-o ora de la reluarea negocierilor. El a spus ca restructurarea datoriilor ar trebui inclusa in noul acord, iar Banca Centrala Europeana ar putea relua finantarea de urgenta a bancilor elene. "Grecia vrea cu disperare sa ramana in zona euro", a mai spus Varoufakis.

Negocierile dintre autoritatile de la Atena si creditorii internationali, respectiv Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, au esuat, iar discutiile pentru un nou program de finantare vor fi reluate dupa referendumul din 5 iulie. In lipsa finantarii internationale, Grecia nu a platit o rata de 1,54 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.