Europa de Vest se confrunta cu un val de caldura extrema, temperaturi-record fiind inregistrate in mai multe orase si milioane de persoane fiind afectate, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Autoritatile din Franta si din alte tari au avertizat batranii, familiile si persoanele vulnerabile sa fie atente la riscurile pentru sanatate. Oficialii din Paris au deschis camere cu aer conditionat pentru public. O masa de aer cald care circula catre nord dinspre Africa a ridicat considerabil temperaturile din Spania, Portugalia, Marea Britanie si Franta in ultimele zile. Sud-vestul Frantei a inregistrat marti temperaturi de 42 de grade Celsius, iar Cordoba (sudul Spaniei) aproape 44 de grade Celsius.

Ultima oara cand s-au inregistrat 40 de grade Celsius la Paris in iulie a fost in 1947, potrivit meteorologului Francois Gourand de la Meteo France. Luna august este in general mai fierbinte, dar ultima data cand Parisul a avut 40 de grade Celsius in aceasta luna a fost in 2003. La gara Lyon din Paris, au fost difuzate in mod repetat anunturi prin care calatorii erau sfatuiti sa bea multa apa si sa nu se suprasolicite. Medicii au fost in stare de alerta, pentru a raspunde prompt in cazul unor situatii de urgenta.

"Avem multe zile de canicula inainte", a afirmat Gourand, adaugand ca o mare parte din sudul Frantei, de la Toulouse pana la Lyon, va inregistra temperaturi de pana la 41 de garde Celsius pana la mijlocul saptamanii viitoare.

In Marea Britanie, care este mai putin obisnuita cu astfel de temperaturi decat vecinii sai, miercuri s-au inregistrat 34 de grade Celsius la Londra.

Numerosi calatori de la metroul din Londra au declarat insa ca nu ii deranjeaza caldura. "Imi place. Nu pot sa ma plang", a afirmat Maggie Cloud, o studenta care planuia sa se relaxeze in parc. "Platim multi bani ca sa mergem in vacante in strainatate, iar acum avem vremea buna aici. Este mai ieftin", a adaugat ea, potrivit MEDIAFAX.

In Spania, turistii veniti pentru a se bucura de soare si plaja erau de asemenea incantati de caldura. "Superb. Rezistam foarte bine", a declarat Petroneo Zaldumbide, un ecuadorian in varsta de 65 de ani aflat in vacanta. Autoritatile spaniole au afirmat ca ultima saptamana a adus temperaturi-record pentru luna iunie, Madridul inregistrand aproape 40 de grade Celsius, cea mai ridicata temperatura din ultimii 95 de ani.

Citeste si:
Spotawheel introduce „Spotawheel GO” și deblochează valoarea pieței...
Spotawheel introduce...

Portugalia, care se pregateste pentru un sezon dificil de incendii de vegetatie, dupa o iarna si o primavara foarte uscate, a avut cea mai fierbinte si mai secetoasa luna iunie din ultimii 12 ani.

Serviciul de Protectie Civila a afirmat ca mai mult de 9.700 de pompieri, 2.000 de vehicule si 45 de aeronave vor fi pregatite in orice clipa sa intervina. De asemenea, vor fi angajati someri in aproximativ 230 de turnuri de monitorizare antiincendiu din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.