Gruparea jihdista Stat Islamic (SI) a executat peste 3.000 de persoane in Siria, majoritatea civili, de la proclamarea, in urma cu un an a "califatului" sau in Siria si Irak, potrivit unei organizatii neguvernamentale, citata de AFP, in pagina electronica.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a numarat 3.027 de executii comise de gruparea extremista din 29 iunie 2014. Printre persoanele executate figureaza 1.787 de civili, dintre care 74 de copii.

Membrii tribului sunnit Shaitat reprezinta aproape jumatate dintre civilii ucisi. SI a ucis 930 de membri au acestui clan la Deir Ezzor, in estul Siriei, anul trecut, dupa ce s-au ridicat impotriva gruparii extremiste, potrivit ONG.

In acest bilant sunt incluse persoanele ucise recent la Kobane, oras kurd sirian situat la frontiera cu Turcia, unde gruparea a intrat din nou in aceasta saptamana dupa ce a fost inlaturata din ianuarie. Potrivit OSDO, Statul Islamic a executat cel putin 223 de persoane in aceasta saptamana, scrie MEDIAFAX.

Observatorul a numarat, de asemenea, 216 rebeli si combatanti kurzi ucisi de Statul Islamic, precum si 900 de membri ai fortelor regimului.
SI a executat si 143 de jihadisti dintre membrii sai, acuzati de spionaj si capturati de grupare in timp ce incercau sa fuga, afirma OSDO, cu sediul in Marea Britanie si care se sprijina pe o retea de surse in Siria.

SI a pierdut cel putin 8.000 dintre membrii sai in timpul luptelor si bombardamentelor coalitiei internationale antijihadiste conduse de Statele Unite, potrivit observatorului. SI a aparut in Siria in 2013 si s-a format din organizatia irakiana a Al-Qaida, care a incercat sa fuzioneze cu aripa siriana a retelei, Frontul al-Nusra.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.